Fülvik asit + humik asit, humus ve kompostun saksıda yetiştirilen mısır bitkisinin kuru madde miktarı ve bazı bitki besin elementleri üzerine etkisi
The effect of fulvic acid + humic acid, humus and compost on dry matter yield and on some nutrients of maize plant grown in pot experiment
  1. Tez No: 244872
  2. Yazar: AHMET TURAN BOZPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULREŞİT BROHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Fulvik asit, Humik asit, Humus, Elementel kükürt Ahır gübresi ve Tütün Tozu, Maize and/or Corn, Fulvic Acid, Humic Acid, Humus, Elemental Sulphur, Tobacco Waste and Farm Yard Manure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma 2008 yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı fullvik + hümik asit; humus ve olgunlaştırılmış ahır gübresi ile tütün tozunun silajlık mısır çeşidinin gelişimi ve kuru madde miktarı ile bazı makro bitki besin elementlerinin kapsamı, sömürülen miktarına yapmış olduğu etkinin araştırılmasıdır. Bu amaç için deneme tesadüfi bloklar desenine göre 11 uygulama ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Deneme sonuçları aşağıda verilmiştir.Birinci dozdaki 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. ve 11., uygulamada sırasıyla ortalama değerleri 2.18, 2.43, 2.23, 1.93, 2.18, 2.22, 2.06, 2.25, 2.22, 2.01, 1.28 gr/ saksı mısır bitkisi kuru madde miktarı ( bitki üstü ) elde edilmiştir.İkinci dozdaki 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. ve 11., uygulamada sırasıyla ortalama değerleri 2.35, 2.23, 2.21, 1.55, 1.68, 2.07, 1.86, 2.09, 2.32, 1.66, 1.28 gr/ saksı mısır bitkisi kuru madde miktarı ( bitki üstü ) elde edilmiştir.Bu çalışmada tüm uygulamalar mısır bitkisinin kök kuru madde miktarı üzerine önemli bir etki göstermemiş ve sonuçlar istatistiksel olarak önemli seviyede çıkmamıştır. Uygulamalar mısır bitkisinin NPK kapsamını ve sömürülen miktarını kontrole kıyasla önemli derecede artırmıştır. Çünkü sömürülen miktar bitkinin N kapsamı ve bitkinin kuru madde miktarına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The experiment was carried out during 2008 at infront place of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa university. The purpose of this study is to investigate the effect of Fulvic acid + Humic acid, humus and decomposed farm yard manure and tobacco-waste on growth, dry matter yield and on some macro-nutrient content and uptake of silage maize variety. For this purpose experiment was planed as randomized block design with 11 treatments and 3 replcations. The results of the study are given as under:At the first rate, 2,18; 2,43; 2,23; 1,93; 2,18; 2,22; 2,06; 2,25; 2,22; 2,01; 1,28 grams / pot dry mater yield was obtained with treatments No. 1,2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9,10 and 11 respectively.At the second rate, 2,35; 2,23; 2,21; 1,55; 1,68; 2,07; 1,86; 2,09; 2,32; 1,66; 1,28 grams / pot dry mater yield was obtained with treatments No. 1,2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9,10 and 11 respectively.Root dry matter yield of maize crop was not significantly affected by all treatments. All treatments significantly increased NPK content and uptake when compared with control treatment. Because uptake of a nutrient is dependent on a content of that nutrient and also on dry matter yield of that crop.