Optimal tower spotting along a transmission-line route
Enerji nakil hattı boyunca optimum direk tevziatı
- Tez No: 24497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KORAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: direk tevziatı, optimizasyon iv
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET ENERJİ NAKİL HATTI BOYUNCA OPTİMUM DİREK TEVZİATI ERZEN, Lokman Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Celal KORAŞLI Eylül 1992, 53 Sayfa Profili belirlenmiş bir enerji nakil hattında optimum direk yerleri, tipleri ve boylarını bulmak için bir program geliştirilmiştir. Profil koordinat noktaları daha önce çizilen milimetrik arazi planından direkt olarak alınır ve sayısal bilgiler programda kullanılmak üzere işlenebilir bir hale getirilir. Program direk dikimi için uygun olmayan yerleri tesbit eder, direk tiplerini, boylarını ve yerlerini profil boyunca bulur. Metod olarak iki ve dört direk dikim noktası için kısmi kademeli tasarım metodu kullanılmıştır. Program 154 kV luk çift devre Gölbaşi-Emirler enerji nakil hattina başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Optimum bilgisayar çözümü el metoduna göre daha iyi ve daha avantajlı bir çözümü daha kısa bir zamanda üretmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL TOWER SPOTTING ALONG A TRANSMISSION-LINE ROUTE ERZEN, Lokman M.S. in Electrical and Electronic Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Celal KORASLI September 1992, 53 Pages A computer program has been developed to select the optimum arrangement of transmission-line tower sites, types and heights for a surveyed line route. The coordinate points of the terrain profile to be operated are taken directly from the scaled terrain plan and is then numerically converted into processable form. The program provides the data for unallowable regions for tower spotting, and the types of towers and sites of towers to be erected along the profile. The method used here is the partial overlapping method using two or four steps as spotting sites. The program is applied to the 154 kV double-circuit transmission line of Gölbasi-Emirler project successfully. The computer optimization was found to produce an equally better and advantageous solution compared to the manual method along this profile. Key words; tower spotting, optimization, iii