Türkiye topraklarından elde edilen entomopatojen fungusların biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılması
Using the entomopathogen fungi obtained from soils of Turkey as a biological control agents
- Tez No: 244975
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik kontrol, Entomopatojen fungus, Böcek tuzak yöntemi, Beauveria spp, Beauveria bassiana, Galleria mellonella, Biological control, Entomopathogen fungi, Insect bite method, Beauveria spp, Beauveria bassiana, Galleria mellonella
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Zararlılarla mücadelede kullanılacak olan biyolojik kontrol ajanlarının izolasyonu farklı yöntemler ile yapılabilir. Bu yöntemlerden en hassas olanı böcek tuzak yöntemidir. Ayrıca bir biyolojik kontrol ajanı olarak kullanılacak entomopatojen fungusların farklı suşlarının, farklı konaklarda değişik etki gösterdikleri bilinmektedir. Bu çalışmada hedef zararlı organizma Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) larvaları olduğu için böcek tuzak yönteminde bu canlı kullanılmış ve izolasyonlar sonucunda 180 toprak örneğinden 48 Beauveria bassiana ve 1 Beauveria brongniartii saptanmış olup, Metarhizium spp. saptanamamıştır. Ayrıca biyolojik kontrolde kullanılacak entomopatojen fungus suşlarının uygulanacak dozlarının doğru tespit edilmesinin, kontrolün başarısında büyük rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada, biyolojik kontrol ajanı olan Beauveria bassiana (Deuteromycotina: Hyphomycetes)'nın ülkemiz topraklarından elde edilen farklı suşlarının ve Danimarka'dan getirilen standart bir suşunun 4'er konsantrasyonu Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) larvaları üzerinde denenmiştir.Türkiye topraklarından elde edilen 10 farklı suş ve standart suşun, 1x104, 1x105, 1x106 ve 1x107 konidiya/ml konsantrasyonları Galleria mellonella larvaları üzerinde denenmiştir. Bu 11 farklı suşun her konsantrasyonu kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ortalama ölüm süreleri (LT50) karşılaştırıldığında, her suşun en yüksek konsantrasyonunun en başarılı olduğu bulunmuştur. Ancak yapılan istatiksel analizlerde izole edilen bu 10 suş ile, standart suş arasında istatiksel açıdan belirgin bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Isolation of biological control agents which would be used with pests control could be done with different methods. The most sensitive of these methods is the insect bite method. Besides, it is known that the effects of different entomopathogen fungi isolates, which would be used as biological control agents varies in different hosts. In this study, since the target pest organism is the larval period of Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae), this pest is used for insect bite method and as a result of isolation from 180 soil samples, 48 Beauveria bassiana and 1 Beauveria brongniartii was detected but Metarhizium spp. wasn?t detected. Furthermore, it is known that the precise determination of the entomopathogen fungi isolates, plays a crucial role in the success of a biological control program. In this study, as biological control agent, four concentrations of different isolates of Beauveria bassiana (Deuteromycotina: Hyphomycetes), which were obtained from soils of our country and a standard strain from Denmark were applied to Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) larvae.Concentrations (1x104, 1x105, 1x106 and 1x107 conidia/ml) of ten different isolates from Turkey and standard isolate were applied to Galleria mellonella larvae. Each of the concentrations in all the eleven isolates gave significantly different values compared to the controls. When Lethal times (LT50) compared, it was found that the highest concentration of each isolates was also the most effective one. However there wasn?t any significant difference between the ten isolates and the standard isolate.