Muscari comosum (L.) Mill. bitkisinin çipura balığının (Sparus aurata L. 1758) spesifik olmayan immün sistem üzerine etkisinin araştırılması
Research on the effects of Muscari comosum (L.) Mill. plant on the non-specific immunite parameters of gilthead seabream (Sparus aurata L. 1758)
  1. Tez No: 245007
  2. Yazar: ESİN BABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN ULUKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: İmmunostimulant, Sparus aurata, bitki ekstraktı, immün sistem, Muscari comosum, immunostimulant, Sparus aurata, plant extract, immune system, Muscari comosum
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Muscari comosum (L.) Mill. geofit bitki ekstraktı uygulanan çipura balıklarının (Sparus aurata L. 1758) spesifik olmayan immün sistem üzerine bazı etkileri araştırılmıştır.Bu amaçla, iki farklı konsantrasyon (0.5mg/balık, 2mg/balık) ve bir kontrol grubu olmak üzere toplam 3 grup oluşturulmuş ve her bir grup için 50 balık olmak üzere toplam 150 balık kullanılmıştır. Muscari comosum (L.) Mill.'den elde edilen ekstrakt, belirlenen konsantrasyonlarda ayarlanarak, intraperitonal metotla balıklara uygulanmıştır. Enjeksiyonu takip eden 1., 7., 14., 21. ve 28. günlerde balıklardan rastgele seçilen örnekler bayıltılmış ve kuyruk sapı kesimi uygulanarak kan örnekleri alınmıştır. Aynı gün içerisinde alınan kan örneklerinden toplam lökosit sayısı, hematokrit seviyesi, nötrofil aktivitesi gibi bazı kan parametreleri tespit edilmiştir. Ayrıca, lökosit hücre tipleri yüzdesi, kondisyon faktörü ve diğer parametrelerde meydana gelen değişiklikler saptanarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, farklı dozajlarda Muscari comosum (L.) Mill. bitki ekstraktı uygulanan çipura balıkları değerlendirildiğinde, 2mg/balık enjeksiyonu uygulanan deneme grubunda, 0.5mg/balık deneme grubuna ve kontrol grubuna göre spesifik olmayan bağışıklık sisteminde bazı parametreleri uyardığı tespit edilmiştir. 0.5mg/balık deneme grubunda incelenen parametreler doğrultusunda, 2mg/balık deneme grubunda bulunan değerler kadar etkili olmadığı ancak kontrol grubuna göre etkili olduğu saptanmıştır. 2mg/balık bitki ekstraktı enjekte edilen deneme grubunu oluşturan çipura balıklarının kanında, intraselüler reaksiyon gösteren fagositik hücrelerin aktivitesinde 28.günde, toplam lökosit miktarının 7.günde, spesifik olmayan hücresel parametrelerden nötrofil yüzdesinin 14. günde, monosit ve eozinofil hücre yüzdelerinin ise 7. günde maksimum seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu dozajın büyüme ve gelişme performansını olumlu yönde etkileyerek kontrol grubuna oranla daha iyi bir sonuç gösterdiği de saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to determine the effects on the some non-specific immunite parameters of the gilthead seabream (Sparus aurata L. 1758) which were exposed to Muscari comosum (L.) Mill. geophyte plant extract.To serve the purpose, two different concentrations (0.5mg/fish and 2mg/fish) and the control, three groups were formed. Each group comprised of fifty fish and one of the groups was the control group. The extract from Muscari comosum was applied to fish in pre-determined concentrations by using intraperitonal method. On the 1st, 7th, 14th, 21st, and 28th days following the injection, 5 fish randomly chosen from each tank and then anesthesized and blood samples were taken by tail cutting.Some blood parameters such as the total number of leukocyte, the level of hematokrit, and neutrophil cells were determined in blood samples taken within the same day. Leukocyte cell type percentages, condition factor and changes in the other parameters were monitored and analyzed at the end of the trial. Besides, the changes which took place in the leukocyte cell type percentages, condition factor, and other parameters were assessed and analyzed.At the end of the research, when the gilthead seabream which had been exposed to different doses of Muscori comosum extract were evaluated, it was observed that in the experiment group which was exposed to 2mg/ fish concentration in the non-specific immune parameters were induced in comparison with the 0.5mg/fish experiment group and the control group. The study has shown that in the light of the parameters observed, the values that the fish in the 0.5mg/fish experiment group showed were not as high as the values in the 2mg/fish experiment group but higher than the values of the control group. The research ascertained that among the fish that had been injected 2mg/fish plant extract in the experiment group, some values reached the maximum level on the following days; intracelular phagocytic activity that shows the highest reaction on the 28th day, the amount of total leukocyte on the 7th day, neutrofil percentage that is also a non-specific immune parameter, on the 14th day, and the percentages of monosit and eosinofil cells on the 7th day. Besides, it has been found that this dosage (2mg/fish) affects growth and improvement performance positively and the results were better than that of the control group.