Harran ovası koşullarında mısırın (Zea mays L.) uygun ekim zamanının üzerinde bir araştırma
The Determination of suitable sowing date for the corn (Zea mays L.) the condition of Harran plain
  1. Tez No: 24504
  2. Yazar: MERAL ANLAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan kalınlığı, hasat indeksi, koçan boyu, koçan ağırlığı, metre karede koçan sayısı, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
III ÖZET HARRAN OVASI KOŞULLARINDA MISIRIN UYGUN EK±M ZAMANININ SAPTANMASI ÜZERÎNE BÎR ARAŞTIRMA ANLA?AN. Meral Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi:Prof Dr. Haluk ÎPEK Şubat 1992,66 sayfa Harran Ovası koşullarında birinci ve ikinci ürün olarak yetiştirilen mısırın (Zea Mays L.) en uygun ekim zamanını saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada ; 1-15 Mart, 1-15 Nisan, 1-15 Mayıs ve 1 Haziran tarihleri birinci ürün, 1-15 Temmuz tarihleri de ikinci ürün olmak üzere 10 değişik ekim zamanı uygulanmıştır. Bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçan kalınlığı ve hasat indeksi bakımından birinci ürün ekim zamanları, koçan boyu, koçan ağırlığı, metrekarede koçan sayısı, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tane verimi bakımından ise ikinci ürün ekim zamanları en yüksek değerleri vermişlerdir. Harran Ovası koşullarında verim ve diğer faktörler yönünden birinci ürün olarak mart ayı ve nisan ayının ilk yarı sı, ikinci ürün olarakta temmuz ayının ilk yarısı en uygun ekim zamanı olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE DETERMINATION OF SUITABLE SOWING DATE FOR THE CORN (Zea Mays L. ) IN THE CONDITION OF HARRAN PLAIN ANLA?AN, Meral Master Science ±n Agriculture Faculty Supervisor: Prof.Dr. Haluk ÎPEK Fubruary 1992, 66 Pages This research was studied to determine the most sowing dates for the first and second crop corn in the condition of Harran Plain 10 different crop dates were applied for the first and second crop. These are 1-15 March, 1-15 April, 1-15 May, 1-15 July,1-15 July respectively. The maximum values of plant height, first corn-cob height, corn-cob diameter and harverst index were obtained from first crop sowing date. The maximum values of lenght of corn-cob, corn-cob weight, corn-cob number per suquare meter, 1000 grains weight, hectoliter weight and grain yield were obtained from second crop sowing date. It was determined that the most suitable sowing dates for the first crop corn are the 1 st half of the March and April and for the second crop corn is 1 st half of the July. Key words-. Plant height, first corn-cob height, corn-cob diameter, harvest index, lenght of corn-cob, corn-cob weight, corn-cob number per suquare meter, 1000 grains weight, hectoliter weight, grain yield