Construction of a thermoluminescence readout instrument
Bir termoluminesans okuyucu yapılması
  1. Tez No: 24505
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termo lumi nesans dozimetre aleti, spektrof o tometr e, dozimetre. iv, TLD Instrument, spectrophotometer, dosemeter. Ill
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET BİR TERMOLUMINESANS OKUYUCU YAPILMASI ÖZTAŞ Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Fizik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Prof. Dr.Ata SELÇUK Ocak 199E, 110 sahife Bu çalışmada, çift ışıklı spektrofotometre ve bir elektrik fırını kullanılarak bir termoluminesans okuyucu tasarlandı ve geliştirildi. Bu okuyucu ısıtılan dozimetreden yayılan görünür bölgedeki ışınların yoğunluğunu ölçmede kullanıldı. Burada dozimetre malzemesi olarak doğal CaFe -17 kullanıldı ve bu madde fırının içine yerleştirilerek ısıma yapması için gerekli olan ısıya kadar ısıtıldı >;i)00 C civarı*. Isınma esnasında doz imefcreden yayılan ışınların yoğunluğu spektrofotometre ile ölçüldü. Ölçüm sonuçları, bir X-Y kaydedici kullanılarak ısının fonksiyonu alarak çizildi. Dozimetre farklı şiddetlerde X- ışınlarına maruz bırakılarak değişik ölçümler yapıldı.. Sonuç alarak, kararlılık eğrileri, doza bağımlı eğrileri ve dozimetreden yayılan ışınların tayfları spektrofotometrenin çıkışından elde edildi ve sonuçlar tart ısıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OF A THERHOLUMINESCENCE READOUT INSTRUMENT 02TAS Mustafa M.S. In Physics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Ata SELÇUK January, 1998 110 pages In this study, a double beam spectrophotometer system and an electrical furnace was used as a thermo luminescence reader to detect the visible light emitted from a heated themo lumi nescence dosetneter (TLD) material. Samples of TLD material (natural CaFB-17) were placed in the electrical furnace and heated to the desired temperature (about 400 t). The light emitted by TLD samples during heating was detected and measured by a spectrophotometer. An X-Y recorder used to plot data as a function of temperature. The same procedure was applied to other samples which were exposed to different intensity of X-ray radiation. Finally, glow curves, dose response curves and spectrum of the emitted light were obtained from the output of the spectrophotometer and the results are discussed.