Constructions of a thin film thermoluminescense dosimeter
Buharlaştırma ile ince film termoluminesans okuyucu yapılması
- Tez No: 39933
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİHNİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CaF2 Thermo luminans Dosimetre, İnce Film 111
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Buharlaştırma ile İnce Film Termoluminesans Okuyucu Yapılması Muhlis BİNGÖL Yüksek Lisans Tezi, Fizik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Zihni ÖZTÜRK Eylül, 1995,41 sayfa Bu çalışmanın ana amacı buharlaştırma ile çok ince kalınlıkta bir thermoluminesans dozimetre tasarlamak ve yapmaktır. Elde edilen örneklerin hassasiyetinin numune kalınlığına ve uygulanan dozun miktarina göre değişimi araştırı.'! di. Yapıları karşılaştırma sonucu ince film dosimetreler ile hala kullanılmakta olan. kalın yapıdaki dosimetrolerin kararlılık eğrilerinin benzer oldukları görüldü. Deneylerde önceden preslenmiş CaF2 tozu havası a'l.inmiş b:i r ortamda 4 50 °C'de cam yüzeye buharlaştırıla- rak fh.in.film numuneleri elde edildi. Yapılan dosimetre örnekleri farklı zaman aralıklarında 60CO kaynağından, çıkan ışınına tabi tutuldu. Daha sonra bir thermolu minesans okuyucu kullanarak numunelerin kararlılık eğrileri elde edildi. Sonuçta numunelerin kararlılık eğrileri elde edilerek, kararlılık eğrilerinin altında kalan alanın uygulanan doz miktarina bağlı değişimi incelendi. Bu incelemeler sonucunda kararlılık eğrisinin altında kalan alanın uygulanan doza bağlı olarak doğru orantılı değiştiği gözlendi. Buda elde edilen thin film numunelerinin thermoluminesans dozimetresi olarak kıı.'l.1 ani i ab. i.'! :i noceğ.i rı.i göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION OF A THIN FILM THERMOLUMINESCENCE DOSIMETER MUHLİS BİNGÖL M.S. In Physics Engineering Supervisor: Asst.Prof. Dr. Zihni ÖZTÜRK September, 1995, 41 Pages Main objective of this work is to design and construct thin film thermoluminescence dosimeters by evaporation technique. The sensitivity of thin film samples are investigated in terms of the sample thickness and applied dose. Compared with the bulk type dosimeters it is observed that glow curves of both dosimeters are similar. In this study, the pressed CaF2:Mn powders were evaporated at 450°C in vacuum and condensed on the surface of glass to form thin film substances. The obtained thin film samples were exposed to gamma-rays from a 60Co source at different length of exposure time* Then, the glow curves of the samples were obtained by using a TLD reader. As a resu.lt; the area under the glow curve of thin film dosimeters are compared with the intensity of the applied radiation doses. It was found that the areas under the glow curves were directly proportional to the intensity of the applied doses. This indicates that the thin film samples obtained using CaF2:Mn powders used as thermoluminescence dosimeters. Key Words :CaF2, Thermoluminscence Dosimeter, Thin Film