Computer aided design of active ann passive analog filter and its applications
Aktif ve pasif filtrelerin bilgisayar destekli dizaynı ve uygulamaları
- Tez No: 245057
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF NACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: geçiren frekans (wp), geçme bandı dalgalanma değeri (Kp), durduran frekans (ws), durdurma bandı dalgalanma değeri (Ks), pass band frequency (wp), stop band frequency (ws), the maximum deviation of the magnitude characteristic (Kp), the minimum attenuation of the magnitude characteristic (Ks)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tezde, yaklaşım metotları ile istenilen filtrelerin gerçekleşmesini sağlayan bilgisayar programı sunulmuştur. Çalışılan bilgisayar programı, istenilen filtrenin gerçekleşmesini elde etmek için, Butterworth, Chebyshev ve Ters Chebyshev türü yaklaşım metodlarını içermektedir. Eliptik tür yaklaşım metodu ile alçak ve yüksek geçiren filtrelerin transfer fonksiyonu elde edilecektir.Filtre devresini gerçekleştirecek devre elemanlarına ulaşmak için 3 tip yaklaşım metodu kullanılmıştır. Bunlar Butterworth, Chebyshev ve Ters Chebyshev yaklaşımlarıdır. Eliptik yaklaşım kullanılarak transfer fonksiyonu elde edilmiştir. Özel filtreleri karakterize eden: geçiren frekans (wp), geçme bandı dalgalanma değeri (Kp), durduran frekans (ws), durdurma bandı dalgalanma değeri (Ks) ve üzerinde çalışılacak yaklaşım metodu, kullanıcı tarafından programa girdi olarak verilecektir. Visual C# ile yazılan program, özel filtreyi gerçekleştiren devre eleman değerlerini hesaplayarak, ekrana devre ile beraber verecektir. Yaklaşım metotlarında, devre eleman değerlerini vermeyi sağlayan matematiksel fonksiyonların sonuçları, ekranda görülebilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; a computer programming related with realizations of required filters with the help of approximation procedures are presented. The program contains Butterworth, Chebyshev and Inverse Chebyshev approximations to realize the required LC filters. For the elliptic approximation, the zeros and denominator polynomials of the low-pass and high-pass filter transfer functions are obtained.Three types of approximations namely Butterworth, Chebeyshev, Inverse Chebeyshev will be used to get the realized network elements. For Elliptic approximation, the transfer function will be obtained. The characteristics of the specific filters; pass band frequency (wp), the maximum deviation of the magnitude characteristic (Kp), stop band frequency (ws), the minimum attenuation of the magnitude characteristic (Ks) and the type of approximation required will be entered to the computer program written in Visual C# by user, and the program will calculate the value of network elements that realize the specific filter. Also pole locations, quadratic factors and denominator coefficients of magnitude function used for approximation will be shown in the display.