Samsun ilinde alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi
Structural and economic analysis of trout farms in Samsun province
- Tez No: 245062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alabalık işletmesi, yapısal ve ekonomik analiz, Samsun ili, trout, stuctural and economic analysis, Samsun province
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırmada, Samsun ilinde ağ kafes ve karadaki havuzlarda alabalık üretimi yapan işletmelerin yapısal ve ekonomik analizi yapılmıştır. Veriler, işletmeler ile 2008 yılında yapılan anket ile elde edilmiştir. Ağ kafeslerde üretim yapanların %71,43'ü yavru balık satın almak, %28,57'si sağım yapmak ve %14,29'u ise büyük boy balık satın almak suretiyle alabalık üretmektedirler. Karada üretim yapan işletmelerin ise %40,00'ı sağım yaparak, yavru ve büyük boy satın alarak üretimlerini devam ettirmektedirler. İşletme başına ortalama, ağ kafeste alabalık üretimi yapan işletmelerde 1 093,67 m3 ve karada üretim yapan işletmelerde ise 108,60 m2'lik havuz alanı bulunmaktadır. İşletme başına üretilen balık miktarı, ağ kafeste 42,43 ton ve karadaki havuzlarda ise 6,60 ton olarak saptanmıştır. Gerek ağ kafes ve gerekse karada havuzlarda alabalık üretimi yapan işletmelerin tamamında, balık üretiminde hazır pelet (granül) yemler kullanılmaktadır. Tüm işletmelerde alabalıklar ortalama 250 gr civarında ve 5-5,5 TL/kg arasında satılmaktadır. Ağ kafeste alabalık yetiştiren işletmelerde, işletme başına düşen toplam aktif sermaye içerisinde en önemli payı balık sermayesi (%57,27) almaktadır. Karadaki alabalık işletmelerinde ise aktif sermaye içerisindeki en büyük pay bina-havuz sermayesine (%51,88) aittir. İşletmelerde gayrisaf hasıla içerisinde en büyük payı büyük boy (porsiyonluk) balık satışları oluşturmaktadır. Yem masrafı, ağ kafeste alabalık üretimi yapılan işletmelerde işletme ve üretim masrafları içerisinde en yüksek paya (sırasıyla %47,86 ve %44,38) sahiptir. Karadaki işletmelerde ise en yüksek pay yavru balık giderine (sırasıyla %28,49 ve %25,41) aittir. Tüm işletmelerin alabalık üretiminden kar sağladıkları hesaplanmıştır. Rantabilite oranları; ağ kafes işletmelerinde %19,66 ve karadaki işletmelerde ise %11,18 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Samsun province in the net cages and to do enterprises in the pools of trout production of structural and economic analysis has been done. Data, with Enterpriese in 2008 were obtained by questionnaire. 71,43% of the production fishnet in the cage purchase fry, % 28,57, to the spawning and 14,29% in order to buy the large size of fish produced by trout do. 40,00% of the enterprises in the production of land by the milking, calf production continues to buy and are larger. Average each Enterprise, production of trout in cages in the enterprises production 1 093,67 m3 and enterprises on land in the pool area is 108,60 m2. The amount of fish produced per enterprises fishnet in the cage is 42,43 tons and 6,60 tons of land in the pool has been identified as. Trout in the fishnet cage and the land pools production in all the Enterprises, the fish in the production of ready-pelet (granule) feed is used. All enterprises in trout average around 250 grams, and 5 - 5,5 TL/kg, is sold at. Trout in fishnet cages in enterprieses to grow the enterprise in total assets per share of capital in the most important fish in capital (57,27%) are. Land of the largest trout in the share of enterprises capital in the building-the active pool of capital (51,88%) belongs to. The largest share in gross revenues for enterprises large size (portion of) fish are selling. Feed costs, production of trout in the lattice fishnet of business enterprises and the highest share of production costs (respectively 47,86% and 44,38%) has. The highest share of land in the enterprises to fry expenses (respectively 28,49% and 25,41%) belongs to. All enterprises that provide trout production was calculated from the profit. Rantabilite rates; fishnet lattice and 19,66% in business enterprises in the land is determined as 11,18%.