Yer değiştirebilir yapılar
Mobile structures
  1. Tez No: 245068
  2. Yazar: GÜLÜM BALKAZA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BAŞAK DAĞGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yer değiştirebilir yapılar, Hareketli mimari, Mobil yapılar, Esneklik, Hareket, Relocated structures, Architecture in motion, Mobile structures, Flexible, Motion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Günümüzde doğaya, yeryüzüne, insan sağlığına saygılı aynı zamanda kullanıcının gereksinmelerine en esnek ve pratik çözümler getirebilen yapı tasarımları önem kazanmıştır. Yer değiştirebilen yapılar bütün bu kıstasları karşılayabilen aynı zamanda daha özgür bir yaşam sunan mimari yapılardır. Bu tez, günümüzde ve gelecekte kullanımının yaygınlaşması öngörülen ve tasarımının geliştirilmeye çalışıldığı yapı tipi olan yer değiştirebilen yapıları incelemektedir. Tarihten bugüne yüzyıllardır kullanılan yer değiştirebilen yapılar, en ilkel tasarımlarda en teknolojik tasarımlara kadar birçok farklı işlev, amaç ve alanda karşımıza çıkmaktadır.Günümüzde birçok alanda kullanılan bu tip yapılar; karada, suda, hem karada hem suda olmak üzere üç ana başlık altında karşımıza çıkmaktadır. Bu ana başlıklar altında farklı sistemlerde, farklı malzemelerle, farklı işlevler için tasarlanmış birçok yer değiştirebilir yapı çeşidi bulunmaktadır.Gelişen teknolojinin sağladığı olanaklar ve değişen yaşam şartları sonucunda bireylerin ihtiyaçlarına daha kolay ve daha rasyonel cevap veren bir yapı türü haline gelen yer değiştirebilir yapıların tasarımında, genel ve evrensel bina tasarım değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra, bir takım ekstra tasarım kriterleri bulunmaktadır.Yer değiştirebilir yapıların temel öğesi olan hareketin sağladığı olanaklar sonucunda bu yapıların çeşitli yer değiştirme seçenekleri ve farklı hareket sistemleri bulunmaktadır. Bunlar, yapının; malzemesine, yapım sistemine, detay çözümlerine, işlevine göre çeşitlilik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this century, architectural design is peacefull with earth, nature and respectful to people health. It is important that design should supply users? necessities as well. Mobile structures can satisfy all these criterions and also offer more independent life style. This thesis analyses the mobile structures that are predicted to be the most common usage in today?s world and in the future and whose design work is tried to be developed. Mobile structures use from historical time to present time. We could see most primitive and technologic designs with different functions and different intentions in all this period.Today, mobile structures are used in many different aims. And we can separate three main groups about place of usage. At territorial, in water and at each other together. In these groups there are a lot of kinds of mobile structures with different systems, materials and functions.Developing of technology and differences in the life conditions, the mobile structures can be more useful and prefering choice for people because of being more adaptable and more flexible than stable buildings. To design the mobile structures, there are some extra criterions together with global design criterions.Motion is the main item of mobile structure. Result of motion ability, structures have different movement systems. These differences have variety because of material, construction system, detail connection and function of the structure.