Ultrasonic techniques and equipment for material testing
Malzeme testi için ultrasonik test teknikleri ve düzenekleri
- Tez No: 24508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİK KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: iletme sistemi, piezoelektrik, prop, ultrases, hasarsız metod iv, transducers, piezoelectric, probe, nondestructive methods, ultrasound 111
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET MALZEME TESTİ I ÇIN ULTRASONIK TEST TEKNİKLERİ VE DÜZENEKLERİ KOÇ Ramazan Yüksek Lisans Tezi, Fizik Müh. Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Refik KAYALI Şubat 199E, 82 sayfa Bu çalışmada, mikrofon kristali kullanılarak bir ultrases al ıcı-ver ici tasarlandı, geliştirildi ve frekans bağımlılığı tesbit edildi. Daha sonra ses dalgalarının değişik maddeler içindeki hareketi çeşitli deney setleri kurularak değişik metodlarla incelendi. Bu çalışmalardan yararlanarak geliştirilmiş olan prop değişik ortam ve materyallerin bazı fiziksel parametrelerinin deneysel olarak ölçülmesinde kullanıldı. Sonuç olarak, deney sonuçları teorik sonuçlarla karşılaştırıldı ve birbirleriyle iyi bir uyum içinde oldukları görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASONIC TECHNIQUES AND EQUIPMENT FOR MATERIAL TESTING KOÇ, Ramazan M.S. in Eng. Physics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Refik KAYALI February 199E, 82 pages In this study, an ultrasonic transmitter-receiver probe is designed and developed. An ordinary microphone crystal is used in the construction of probes, and its frequency response is determined. Then various experimets are set up to investigate the propagation of sound waves in different mediums applying different methods. Some physical parameters of different materials are measured by using the developed probes. Finally experimental results have been compared with the theoretical results and it has been found that they were in a good agreement with each other.