Kırsal arazi yönetimi ve yönetime katılımın tasarımı
Rural land management and design of participation in management
  1. Tez No: 245092
  2. Yazar: MEHMET GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Kamu Yönetimi, Çevre Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Public Administration, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Yönetimi, Kırsal Arazi Yönetimi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Coğrafi Veri Tabanı, Web Tabanlı Bilgi Sistemi, Yönetime Katılım, Land Management, Rural Land Management, Sustainability, Sustainable Development, Geospatial Database, Web-based Information System, Participation to Management
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Son yarım yüzyılda insan-toprak (arazi) ilişkisinde önemli değişimler yaşanmış ve arazi bireysel iyeliğe konu zenginlik aracından, toplumsal kıt kaynağa dönüşmüştür. Bu dönüşüm onu, sınırları ve iyeliği belli organik bir yeryüzü parçası olmaktan çıkarmış, sürdürülebilirlik bağlamında ekonomik, toplumsal ve çevresel politikalar ile tüm doğal kaynakların yönetiminin merkezi durumuna getirmiştir. Bunun sonucu olarak arazi yönetimi sürdürülebilir kalkınma amacına ulaşmak için yeniden tanımlanmıştır.Aynı süreçte bilgi teknolojisindeki hızlı gelişmelerle, yaşam alanlarının geliştirilmesi, doğal kaynakların yönetilmesi, çevrenin korunması, hizmet sunumu niteliğinin geliştirilmesi vb konularda bilgi sistemleri (coğrafi bilgi sistemleri) yönetim birimlerinin karar vermede en etkin araçlarından biri olarak ortaya çıkmıştır.Ekonomik, çevresel ve toplumsal çıkarların bütünleştirildiği sürdürülebilir arazi yönetiminin getirdiği en önemli yaklaşım ise birey ve toplumların kendi gelecekleri için arazi yönetimi ile ilgili faaliyetlerde söz sahibi olmalarının ve sorumluluk üstlenmelerinin sağlanması gerekliliğidir.Bu çalışmada toplumsal katılımın sağlanabilmesi için ulusal kalkınmamızda en sorunlu konuların başında gelen kırsal alanlarımız için sürdürülebilir bir kırsal arazi yönetiminin genel çerçevesi çizilmiş ve bu çerçeve doğrultusunda birey ve toplumun katılımını sağlayacak ulusal standartlar ve yönelimlere uygun web tabanlı bir bilgi sisteminin mekansal veri tabanı tasarlanmış ve işlevleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Enormous changes have occurred in the relationship between humankind and land in the last half of this century. Land had transformed from a simple wealth indicator of the man have owned to a limited social resource. That transformation had take out the land from the organic material of earth surface that has definite boundaries and ownership to the center of economical, social and environmental policies in the context of the sustainability. Consequently, management of land was redefined to attain the aim of land sustainable development.Information systems (geographical information systems) about improvement of living areas, management of natural sources, environmental protection and development of service presentation quality, etc. have been become one of the most effective tools of the administration units with the rapid developments in the information technologies.The most important approach, underlined by sustainable land management, where the economical, environmental and social benefits have been integrated, is the requirement of providing individuals and societies to take responsibility on the activities relevant to the land management for their own future.In the context of this study, general outline of sustainable rural land management for our rural lands, one of the most problematic issues for our national development, had been determined. Geospatial database and functions of a web-based information system has been designed for providing full participation of individual and society in rural land management activities, appropriate for national standards and future tendency according to this new outline of land management.