Taşınabilir sistemlerde SIP sinyalleşmesi aracılığı ile VoIP istemci uygulaması
VoIP client application on mobile systems by using SIP signalling
  1. Tez No: 245110
  2. Yazar: NAZAN GÖNEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VoIP, SIP, RTP, J2ME, taşınabilir cihazlar, VoIP, SIP, RTP, J2ME, mobile devices
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kablosuz iletişim sistemlerin, kablolu iletişim sistemlerin yerini almaya başladığı günümüz haberleşme sektöründe, taşınabilirlik her geçen gün daha çok önem kazanmaktadır. Bu proje ile taşınabilir sistemlerde SIP sinyalleşmesi aracılığı ile bir VoIP istemcisi geliştirmek amaçlanmıştır.Bu uygulama, IBM' in geliştirmiş olduğu Eclipse geliştirme ortamında, J2ME platformunda, Sun WTK 2.5.2 emülatörü kullanılarak geliştirilmiştir. Sunucu ? istemci mimari yapısı temel alınarak tasarlanmıştır. Sinyalleşme SIP protokolü ile sağlanırken, gerçek zamanlı veri transferi RTP protokol yapısı oluşturularak sağlanmıştır.Bu projede, tasarlanan SIP ve RTP mimari yapısı ile istemci, hesap oluşturma, oturum açma, oturum kapatma, kişi listesini görünteleme, anında kişi durum bilgisi değişikliğini alma, kişi ekleme, kişi silme, hesap bilgilerini düzenleme, anlık ileti gönderebilme ve arama başlatma uygulamalarını gerçekleyebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, mobility gains much more importance day by day in telecommunication sector in which wireline communication systems are being replaced with wireless communication systems. With this project, the aim was to design a VoIP client on mobile devices by using SIP signalling.This project was developed in Eclipse Intagrated Development Enviroment with J2ME platform by using Sun WTK 2.5.2 emulator. The project was designed based on server - client architectural structure. While signalling was handled by SIP protocol, real-time data transfer was handled by developed RTP protocol structure.In this project, the client gained the ability to create an account, login, logout, display the contact list, get presence of the contacts at the time the contacts changes their status, add contact, remove contact, edit account settings, chat, make a call within designed SIP and RTP architectural structure.