Büyük Menderes Nehri önü (Dip Burnu-Tekeağaç Burnu arası) kıta sahanlığının güncel sedimanlarında bulunan bentik foraminiferlerin taksonomik ve otoekolojik incelemesi
The taxonomic and autoecological investigation of benthic foraminifera of recent sediments on the continental shelf of the Büyük Menderes River delta
  1. Tez No: 245162
  2. Yazar: MÜGE GÜL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Bentik foraminifer, Taksonomi, Holosen, Akdeniz, Aegean Sea, Benthic foraminifer, Taxonomy, Holocene, Mediterranean
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Ege Denizi'nde Büyük Menderes Nehri önü (Dip Burnu-Tekeağaç Burnu arası)kıta sahanlığının deniz dibi güncel (Holosen) sedimanlarında bulunan bentik foraminiferlerintaksonomik incelemesi yapılmıştır. Bu çalışmada Ege Denizi'nde Büyük Menderes Nehri önü(Dip Burnu-TekeağaçBurnu arası) kıta sahanlığının deniz dibi güncel (Holosen) sedimanlarında bulunanbentik foraminiferlerin taksonomik incelenmesi yapılmıştır.Proje kapsamında alınan örneklerden on altı tanesi bentik foraminifer içeriğive sedimantolojik olarak incelenmiştir. Bentik foraminifer içeriği için laboratuvarda5 gram kuru sediman numunesi alınarak 63 ?m elekte elenmiş ve her örnektebulunan bentik formlar alındıktan sonra bütün taksonomik tanımlamalar bunlarüzerinde yapılmıştır.İnceleme alanında foraminiferlerden toplam 38 familyaya ait 62 cins ve 87 türtanımlanmıştır. Tanımlanan foraminiferlerden aglutinant kavkılı olanlar oldukçayaygın olmasına rağmen baskın sayıya erişememiş, kalker kavkılılardan 6foraminifer topluluğu tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla Valvulineria bradyana(Fornasini), Neoeponides bradyi Le Calvez, Ammonia compacta (Hofker), Ammoniatepida (Cushman), Cribroelphidium poeyanum (d'Orbigny) ve Elphidium crispum(Linné)'dir.
Özet (Çeviri)
In this study, the taxonomic investigation of the benthic foraminifera ofHolocene sediments on the sea-bottom on the continental shelf of the BüyükMenderes River delta has been carried out.16 of the samples taken within this project have been studied in terms ofbenthic foraminiferal contents and sedimentologically. For the benthic foraminiferalcontents, 5 g of dry sediment sample was taken and sieved in a 63 ?m sieve in thelaboratory and after benthic forms in every sample were picked out, all taxonomicalidentifications were made on these forams.In the study area, from the foraminifera 62 genera belonging to a total of 38families and 87 species were identified. Though agglutinated foraminifera arewidespread, they never reach dominant number, 6 foraminiferal assemblages areidentified from calcareous forms. These are respectively; Valvulineria bradyana(Fornasini), Neoeponides bradyi Le Calvez, Ammonia compacta (Hofker), Ammoniatepida (Cushman), Cribroelphidium poeyanum (d?Orbigny) and Elphidium crispum(Linné).