Kümes Ortamında Amonyak Gazı Oluşumu ve Çevreye Yayılımı
Ammonia formation in poultry houses and its dissemination to the environment
- Tez No: 245163
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: kümes, zararlı gazlar, amonyak, Poultry House, harmful gases, ammonia
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, kümes ortamında amonyak gazı oluşumu ve çevreye yayılımının zamana bağlı olarak değişen düzeylerinin belirlenmesi amacına yönelik olarak yapılmıştır.Araştırma kapsamında seçilen yumurtacı kümes de ilkbahar ve yaz üretim dönemlerinde kümes dışı amonyak gazı değerleri ile kümes içi sıcaklık değerleri ölçülmüştür. Araştırma alanı Akdeniz bölgesinde yani sıcak iklim kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle bölgedeki kümeslerin tamamına yakın kısmı tünel havalandırmalı tipte olup evaporatif serinletme sistemleri bulunmaktadır. Araştırma Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliğinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bu işletmede seçilen kümeste ölçülen amonyak gazı, ilkbahar üretim değeri kümes dışında kümese 1m uzaklıkta 2 ppm, 5m uzaklıkta 1 ppm; yaz üretim döneminde ise 1m uzaklıkta , 3 ppm 5m uzaklıkta , 1 ppm olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak, kümeslerde havalandırma sistemlerinin doğru olarak projelenmesi ve amenajmanı ile, zararlı gaz düzeylerinin uygun şekilde tutulabileceği belirlenmiştir.-
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the changing levels of Ammonia Formation in Poultry Houses and its Environmental Dissemination dependent on time.During spring and summer production period, the inside poultry tempetature and the outside poultry ammonia gas values are measured within the research. The research takes place at Mediterranean Region, which is located in warm climate zones.Therefore almost all of the poultry houses in the region is tunnel ventilation type and have evaporative air-cooling system in it. The research has been done in Cukurova University Faculty of Agriculture ,Research and Application farm. According to research results in this business, the ammonia gas is measured at the selected poultry house, for the spring production outside the poultry house , 2 ppm at a distance of 1m , 1 ppm at a distance of 5m ; summer production period is 3 ppm at a distance of 1m , 1ppm has been determined at a distance of 5m .As a result , by correct planning of ventilation systems in poultry houses, harmful gas level can be detect at reasonable levels.