Substitue 1,2 disiyano benzen türevlerinin hazırlanması reaksiyonları
Preparation reactions of 1,2 disubstitue dicyano benzene derivatives
- Tez No: 245335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ZEKİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Rosenmund Von Braun reaksiyonu, ftalosiyaninler, nitrillemeHF, B3LYP hesaplama yöntemleri, Rosenmund Von Braun Reactions, phthalocyanines, cyanation, HF and B3LYP calculation methods
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada substitue ftalosiyanin hazırlanmasında kullanılmak üzere substitue 1,2 disiyano benzen türevleri hazırlanmıştır.Literatüre göre hazırlanan dibromo orto ksilen, dietil2,2-(4,5-dibromo-1,2-fenilen)bis(oxi)diasetat, 1,2 dibromo 4,5-bis(2-kloroetoksi)benzen ve 1,2 dibromo-4,5-bis(bromometil) başlangıç maddeleri Rosenmund Von Braun Reaksiyonu yöntemiyle CuCN ve N-metil pirolidon içerisinde tepkimeye sokuldu.Reaksiyonu hızlandırmak için literatür taramaları sonucunda KI ve Pd/C katalizörleri ilave edilerek tepkime şartları iyileştirildi.Argon atmosferi altında gerçekleştirilen reaksiyon sonucunda daha önce mono substitue bromobenzen bileşiklerine uygulanan yöntemlerle dietil 2,2'-(4,5-disiyano 1,2-fenilen)bis (oxi)diasetat, 4,5-bis(2-kloro etoksi) ftalonitril, 4,5-bis (bromoetil) ftalonitril, 4,5-dibromoftalonitril bileşikleri sentezlenmiştir.Sentezlenen yeni substitue ftalonitril bileşiklerinin yapıları FT-IR ,1H-NMR elementel analiz yöntemleriyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Substitue 1,2 dicyano benzene derivatives have been prepared for using synthesis of substitue phthalocyanine on this study.Prepared according to literature dibromo orto xylene,diethyl2,2-(4,5-dibromo-1,2-phneline)bis(oxi)diacetate, 1,2 dibromo 4,5-bis(2,chloroethoksi)benzene and 1,2 dibromo 4,5-bis(bromomethyl) starting materials have been reacted with CuCN in NMP by Rosenmun Von Braun Reaction procedure.Based on litherature scanning for accelerate the reactions by adding KI and Pd/C catalysts provided beter raction conditons.These reactions have been realised under Argon atmosphere. Diethyl 2,2?-(4,5-dicyano 1,2-phenilene)bis (oxi)diacetate, 4,5-bis(2-chloro ethoksi) phthalonitrile, 4,5-bis (bromoethyl) phthalonitrile, 4,5-dibromophthalonitrile have been synthesed by the procedure applied to mono substitue bromo benzene derivatives before.New synthesized substitue phtalonitrile structures were determined with spectroscopic methods such as elemental analyzes, FT-IR, 1H-NMR