Yeni tip porfirazinlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of novel type porphyrazines
  1. Tez No: 168328
  2. Yazar: SERAP TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ULVİ AVCIATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Porfirazin, tetraazaporfirin, ditiyomaleonitril disodyum tuzu, ftalosiyanin, porfirin, makrosiklik bileşikler. vii, porphyrazine, tetraazporphyrine, dithiomaleonitrile disodium salt, phthalocyanine, porphyrine, macrocyclic compound. vui
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Ftalosiyanin, porfirazin ve porfirin gibi tetrapirol makrohalkalan; boyar madde-pigment, enerji dönüşümü, elektrofotografi, gaz sensör, sıvı kristal, lazer teknoloji için boyar madde ve optik veri toplama gibi endüstride geniş uygulama alanları bulmalarından dolayı önemli bilimsel çalışma potansiyeline sahiptirler. Aynı zamanda yüksek simetri, düzlemsellik ve elektronik delokalizasyon gibi özelliklere sahip olmaları teorik çalışanların oldukça ilgisini çekmektedir. Porfirazin makrohalkalan için tüm sentetik yaklaşımlar, maleik ve rumarik asit türevlerinin siklotetramerizasyonu temeline dayanmıştır. Bunlar arasında, sübstitüe olmuş maleonitrillerin template etki ile siklotetramerizasyonu, pratikte en çok başvurulandır. Son zamanlarda sübstitüe olmuş porfirazinlerin sentezi, sübtitüe olmuş maleonitril türevlerinin sentezinden yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeni çözünür porfirazin türevlerinin, sübstitüe olmuş 2,3-Disiyano-5- fenil-5,6-dihidro-[l,4]-ditiin başlangıç maddesinin kullanılarak sentezlenmesidir. Bu maddenin sentezi, ditiyomaleonitril disodyum tuzunun (l,2-dibromoetil)benzen ile reaksiyonundan meydana gelmiştir. 2,3-Disiyano-5-fenü-5,6-dMdro-[l,4]-ditiin İR spektrumunda, karakteristik gerilme titreşimi değerleride görülmüş ve elementel analiz sonuçlarının teorik değerlerle uyumlu olduğu saptanmıştır. Sübstitüe olmuş maleonitril türevinin porfirazine dönüşümü ise magnezyum butanolaf'ın template etkisiyle olmuştur. Bunun sonucunda koyu mavi renkli tetrakis-(5-fenil-5,6- diMdro-[l,4]ditim)-porfirazinato magnezyum (MgPz) oluşumu sağlanmıştır. Elde edilen MgPz'nin İR spektrumunda, başlangıç maddesine ait C=N gerilme titreşimleri porfirazin oluşumundan sonra kaybolmuştur. UV spektrumunda beklenildiği gibi Q ve B bandları gözlenmiştir. Metalli ve serbest porfirazinlerin hazırlanması için bilinen tek yöntem, MgPz'nin asitlerle muamele edilmesidir. MgPz'nin trifloroasetik asit ile oda sıcaklığındaki reaksiyonu sonucu, tetrakis-(5-fenü-5,6-dMdro-[l,4]ditiin) porfirazin (FfcPz) meydana gelmiştir. Bu kuvvetli organik asidin kullanılmasının nedeni, MgPz kompleksinden metalin koparılmasını sağlamak içindir. Metalli porfirazinlerin hazırlanmasında ise metal tuzlarının EfePz ile reaksiyonu söz konusudur. Metalsiz porfirazin ve metalli porfirazinin elektronik spektrumları birbirinden oldukça farklı olarak Q bandı HbPz' lerde iki pik verirken MPz lerde (Co, Zn) tek bir pik gözlenmiştir. Elde edilen ligandın ve komplekslerinin yapılan, FT-IR, UV, !H NMR, TLC ve elementel analiz yöntemleri ile incelenmiş ve karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tetrapyrrol macrocycles such as phthalocyanines, porphyrines and porphyrazines have been of great scientific interest in industries for their wide-spread applications in the fields of colouring material-pigment, energy conversion, electrophotography, gas sensors, liquid crystals, infrared dyes for laser technology, optical data storage. They have also been of considerable interest to theoriticians owing to their high symmetry, planarity and electronic derealization. All synthetic approaches to the porphyrazine macrocycles are based on the cyclotetramerization of different synthons derived from maleic or fumaric acid derivatives. Among them, the template cyclotetramerization of substituted maleonitriles is of the greatest practical utility. The synthesis of substituted porphyrazines from the corresponding substituted maleo(fumaro)nitrile has recently been reviewed. The aim of the present work has been to synthesize novel soluble porphyrazine derivatives by making use of a substituted maleonitrile starting material namely 2,3-Dicyano-5- phenyl-5,6-dmydro-[l,4]-di1hiin. The reactants used to prepare this compound are disodium salt of maleonitrile and (l,2-dibromoetil)benzene. In order to convert the substituted maleonitrile derivative into porphyrazine, we have made use of its template reaction in the presence of magnesium butanolate, which is the typical method generally applied in cyclotetramerization to these tetrapyrrol derivatives. The dark blue Mg porphyrazine was obtained and namely as tetrakis-(5-phenyl-5,6-dihydro- [l,4]ditWmo)-porfkazinato magnesium. The IR spectrum of the obtained MgPz, starting materials' C=N slreching vibration disappeared during the prophyrazine formation. In the UV spectrum, Q and B bands are obtained in the expected position. Almost the single procedure used to prepare metal-free porphyrazines is treatment of MgPz with acids. MgPz has been treated with trifluoroacetic acid to obtain tetrakis-(5-phenyl- 5,6-dmydro-[l,4]dithimo)porphyrazine (H2PZ). The use of the strong organic acid is because of its function to demetallize MgPz derivative. Preparation of the other metallo- porphyrazines has been usually realized by the reaction of the corresponding metal salt with the metal-free porphyrazine. In the UV spectrum of the BbPz, the Q band absorptions are split in two peaks, the same absorptions appear as a single peak in the MPz (Co, Zn) latter. Moleculer structure of metal-free porphyrazine and its metal complexes have been investigated and characterized by UV, FT-ER, JH NMR, TLC and elemental analysis methods.