Sakarya havzasının hidroelektrik potansiyelinin analizi ve uygun görülen akarsular için HES projesi yapılması
Sakarya basin analysis of the hydroelectric potential and HES project made for some streams which are suitable
- Tez No: 245341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji, Hidrolik Santraller, Sakarya Havzası, Renewable and Sustainable Energy, Hydropower Plants, Sakarya Basin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Akıp giden bir nehir izlediğimizde içinde taşıdığı hidrolik gücü hayal etmek pekte zor değildir. Çünkü akarsuların çoğu önemli miktarda enerji barındırırlar. Zaman, zaman meydana gelen sellerden suyun ne büyük bir güce sahip olduğunu gözümüzde canlandırabiliriz. Suyun bu gücünü enerjiye dönüştürerek Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılama noktasında kullanımını sağlamak büyük önem arz etmektedir. Çünkü sahip olunan enerji potansiyeli ve enerji tüketimi değerleri, bir ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasındaki en önemli etkenler arasında kabul edilmektedir.Çevreyi ve atmosferi kirleten fosil yakıtların kullanımına halen birincil enerji kaynağı olarak devam edilirken, mevcut rezervlerin giderek azalması, yeniden üretilebilir olmamaları ve bunun yanı sıra çevre kirliliği, iklim değişiklikleri gibi olumsuz etkileriyle birlikte, dünya için yakın gelecekte bir enerji krizi ihtimalini gündeme taşımakta, ülkeleri yenilenebilir ve sürdürülebilir gibi alternatif enerji kaynakları arayışlarına sevk etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında ise hidroelektrik enerji kaynakları yer almaktadır.Bu tezde, Türkiye'nin 26 ana havzasından biri olan Sakarya havzasının hidroelektrik potansiyeli analiz edilerek uygun görülen akarsular üzerinde hidroelektrik santraller (HES'ler) projelendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is not difficult to estimate hydropower for any river because most of the rivers or streams have hydropower. We can understand this power from the floods occurred sometimes. In order to produce hydroelectric it is very important to transfer of water power into hydro-power energy.Energy production and consumption are the essential factors for a country?s both social and economical development. However fossils caused both environmental and atmosphere pollution are still used as a main energy sources, these sources are going to be finished in the near future. This situation can cause a energy crisis. In this case most countries are forced to find alternatives energy sources such as renewable and sustainable energy sources. Hydro energy is the best alternative source for renewable and sustainable energy.In this thesis, hydroelectric potential has analyzed in Sakarya basin which is one of the main basins in Turkey. The end of this analysis, it is proposed to plan hydropower plants for some streams which are suitable.