Hibrit otobüs seyir hali emisyonlarının ölçüm ve modellemesi
Hybrid bus driving emissions measuring and modeling
- Tez No: 245361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürüş Çevrimi, Hibrit Otobüs, Emisyon, Yakıt Tüketimi, Driving Cycle, Hybrid Bus, Emission, Fuel Consumption
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
?HİBRİT OTOBÜS SEYİR HALİ EMİSYONLARININ ÖLÇÜM VE MODELLENMESİ'' San-Tez Projesi kapsamında yürütülen bu çalışmada belediye otobüslerinden kaynaklanan seyir hali emisyonlarının ve yakıt tüketiminin belirlenmesi için sürüş çevrimlerinin geliştirilmesi araştırılmıştır.Sürüş çevrimleri, taşıtların yakıt ekonomisi ile birlikte egzoz emisyon miktarlarının belli bir kritere göre verilebilmesi ve bu yönden kıyaslanabilmesi amacıyla düşünülmüş deneylerdir.Yurtdışında kullanılan sürüş çevrimlerinin incelenmesi neticesinde çevrimlerin nasıl geliştiği, ne amaçla yapıldıkları ve sonuç olarak yakıt tüketimi ve egzoz emisyonlarının gelişimi için gerekli oldukları belirlenmiştir. Aynı zamanda otobüslerin seyir halindeki özellikleri incelenerek enerji kayıpları hesaplanmıştır. İncelemeler sonucu bölgeden bölgeye farklı trafik durumları gözlenmiştir. Türkiye'de belediye otobüsü sürüş çevrimi oluşturulması için literatür araştırması yapılarak uygun yöntem belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, driving cycles for examination of urban city bus emissions and fuel consumption were searched. This study was completed as a part of the SAN-TEZ project which entitled ?Measurement and modeling of real world emissions of hybrid city busses?.Driving cycles were considered to be standardized tests to determine and compare fuel consumptions and exhaust emissions of vehicles.As a results of reviewing literature about driving cycles which are used in other countries, how driving cycles are developed, what does it for and as a result of these, driving cycles are useful for determine the fuel consumption and measureing the exhaust emissions. At the same time, urban city bus traffic activities were examined and the energy losses associated with frequent acceleration and deceleration were calculated. As a result of the examination the energy loss difference from region to region were observed. Literature has been reviewed as a proper method to establish municipal bus driving cycle in Turkey.