İçten yanmalı motorlarda güç arttırma yöntemleri ve bir uygulaması
The methods used for increasing internal combustion engine power and one application
- Tez No: 245370
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHDET UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşırı doldurma, modifiye, ara soğutma, volümetrik verim, güç artışı, performans parametreleri, Turbocharged Engines, Modified, Intercooler, Volumetric Efficiency, Power Increase, Performance Parameters
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Taşıtların özel beklentiler doğrultusunda motorlarında, yürüyen aksamında, karoserinde yapılan değişikliklere modifikasyon denir. Motor gücünün arttırılması modifikasyonda temel amaçtır.Motor hacmi ve ağırlığı sabit kalmak koşulu ile gücü arttırmanın yolu, silindirde daha fazla enerjinin açığa çıkarılması diğer bir deyişle daha fazla yakıtın yakılabilmesidir. İçten yanmalı motorlarda gücü arttırmanın en etkili yolu aşırı doldurmadır.Bu çalışmada motor gücünü etkileyen dizayn kriterleri ve gücü belirleyen temel parametreler incelemiştir. Bu yöntemler arasında en yaygın olan turboşarj yöntemi termodinamik esaslar altında incelenmiş ve vuruntunun engellenmesi konusunda alınması gereken önlemler açıklanmıştır. Turboşarjlı motorlarda, özellikle yüksek devir ve yük şartlarında, kompresör çıkış sıcaklıkları artmakta ve bunun sonucu olarak da motora emilen hava miktarın kısıtlanmaktadır. Doldurma havası yoğunluğunda, dolayısıyla motora emilen havanın miktarında ve motor gücünde meydana gelen azalmanın önüne geçmek için doldurucu çıkış havasının soğutulması gerekmektedir. Soğutma sıkıştırma başı sıcaklıklarının, dolayısıyla genel sıcaklık seviyesinin yükselmemesi için de gereklidir. Bu işlem ara soğutma olarak adlandırılır. İçten yanmalı motorlarda gücü arttırmanın en etkili yolu olan aşırı doldurma yöntemi Mitsubishi Evolution IX motoruna uygulanarak test sonuçları incelenmiş, sonuçlar grafik halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The application by changing of the elements and properties of the engine, moving parts and body are called as modification. In modification, the first aim is increasing the power of engine.If the stroke volume and the weight of the machine is constant, the method of increasing the power of the engine is produced more energy in the cylinder, in other word is combusted more fuel. The best way of increasing engine power is using turbocharger.In this study, the design critics which effect to the engine power and the main parameters which determine the power are examined separately. The most well known method turbocharger is examined under the thermodynamics bases and precautions are explained to prevent the knocking. In turbocharged engine, especially at high engine speed and under load condition, compressor outlet temperature is increases and as result of that the engine?s inlet air density and engine power decrease. The way of preventing inlet air density and engine power decreasing is cooling the compressor outlet temperature. This process is called intercooling. Turbocharger, which is the best way of increasing the power in an internal combustion engine, has applied Mitsubishi Evolution IX?s engine and the results have shown on the graphics.