Manisa ilinin (Merkez ilçe) 2007 yılı atmosferik spor ve polen dağılımının belirlenmesi
Distribution atmospheric spores and pollen grains of Manisa in 2007
  1. Tez No: 245411
  2. Yazar: MEHMET KUH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNGÖR AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Polen, Spor, Polen takvimi, Manisa, Pollen, Spor, Pollen calendar, Manisa
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Manisa İli (Şehir içi) atmosferinde Ocak 2007 ve Ocak 2008 tarihleri arasında yürütülen bu aeropalinolojik çalışma, Durham cihazı ile gravimetrik yönteme dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu bir yıllık süre içerisinde, Manisa İli Hakkı İplikçi ve Emekliler parkına yerleştirilen Durham araçlarına gliserin-jelatinli lamlar yerleştirilerek bunlar haftada bir değiştirildi. Daha sonra laboratuarda preparat haline getirilerek araştırma mikroskobunda incelendi. İnceleme sonucunda Manisa İlinin bir yıllık spor ve polen takvimi hazırlandı. Elde edilen verilerin meteorolojik faktörlerle bağlantısı araştırıldı. Sonuçta toplam 48 taksona ait polen belirlendi. Polenlere ait taksonların 31 tanesi odunsu bitkilere, 17 tanesi ise otsu bitkilere aittir. Sporlara ait 7 takson belirlendi. Tüm taksonlara ait spor ve polenlerin Manisa atmosferinde cm²'ye düsen haftalık ve aylık miktarları çizelge ve grafikler şeklinde verildi. Polenlerine en çok rastlanan taksonlar sırasıyla; Pinaceae, Cupressaceae/Taxaceae, Platanus orientalis, Olea europaea ve Quercus sp.'dir. En fazla spor ise; Cladosporium spp. ve Alternaria spp. taksonlarına aittir.
Özet (Çeviri)
A continuous aeropalynological survey of the atmosphere of Manisa was carried out from January 2007 to January 2008 by means of the gravimetric method using Durham apparatus. During one year, the specimens with glicerin-gelatine in Durham apparatus were placed in place of Hakkı İplikçi and Emekliler park. They were changed once in a week and studied on them. Pollens and spores calendar of Manisa atmosphere have been prepared. The relations of these data with meteorological parameters have been investigated Pollen grains of 48 taxa were identified. Spores grains of 7 taxa were identifield. 31 of them are belong to arboreal plants, and 17 of them are belong to non-arboreal plants. The amounts of spores and pollens in cm² were given in tables and graphs as weekly, monthly. Maximum pollen occurance from fırst to taxa was as fallows; Pinaceae, Cupresseceae/Taxaceae, Platanus orientalis., Olea europaea, Quercus sp., and maximum spor occuranse from fırst to taxa was fallows; Cladosporium spp. and Alternari spp..