Kaynaklı çelik konstrüksiyonda oluşan kısa yorulma çatlakları
Short fatigue cracks on the welded steels construction surface
- Tez No: 245414
- Danışmanlar: DR. HAKAN ÇETİNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ANSYS, Yorulma, Kısa yorulma çatlağı, Kırılma, ANSYS, Fatigue, Short fatigue cracks, Fracture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada; 17Mn4 (P295GH) kazan çeliği ve AISI 304 paslanmaz çelik, TIG (Tungsten İnert Gas) kaynak yöntemi ile ER 309L kaynak dolgu malzemesi kullanılarak kaynaklanmıştır. Kaynaklı levhalardan çıkarılan numunelere sertlik taraması yapılmış ve standartlara uygun çekme deneyi numuneleri üzerinde çekme testi yapılmıştır.8 x 8 x 100 mm boyutunda hazırlanan numuneler, dört nokta eğmeye tabi tutularak, yorulma deneyi yapılmıştır. Malzemelere akma mukavemetinin altında gerilmeler uygulanarak, çatlak oluşuncaya kadar 100 000 devirde bir cihaz durdurulup, numuneler optik mikroskopta incelenmiştir. Numunede çatlak başlangıcı görülünce, çatlak başlangıcının fotoğrafı çekilip boyu ölçülmüştür. Çatlağın başlamasıyla birlikte incelemeler 50 000 devirde bir yapılmaya başlanmış ve her incelemede daha önce fotoğrafı çekilip, boyu ölçülen çatlakların tekrar fotoğrafı çekilip, boyları ölçülmüştür.Çalışmanın teorik kısmında ise, ANSYS programında modellenen iki boyutlu numunenin farklı gerilmeler için gerilme ve yorulma analizi yapılmış, numune üzerindeki gerilme dağılımları belirlenip, malzemelerin yorulma ömürleri mukayese edilmiştir. Ayrıca kaynaklı konstrüksiyon AISI 304 paslanmaz çeliği tarafında çatlak ihtiva edecek şekilde yeniden iki boyutlu olarak modellenmiş ve çatlak ucundaki J integrali değerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; 17Mn4 (P295GH) pressure vessels steel and AISI 304 stainless steel were welded with ER 309L austenitic consumable. Hardness and tensile tests were done on specimens of welding plates.8 x 8 x 100 mm specimens were fatigued with four point bending. Stresses under the yield strength of AISI 304 were applied, fatigue device was stopped at the every 100 000 cycles and the specimens were examined on the optical microscope. When the crack was seen, a photo of crack was taken and the diameter of the crack was measured. After the crack initiation, examinings were started performing at every 50 000 cycles.In the theoretical part of the study, finite element analysis (FEA) were conducted by fixing 2-D models with element thickness. Stress and fatigue analyses were performed for the different stresses. After determining the stress distribution on the models, fatigue behavior of the welded specimens was investigated on the surfaces where the tensile stresses had maximum values. Besides the welded materials precracked on AISI 304 stainless steel were modelled as 2D and J integral values were calculated for the crack.