Yeni fen ve teknoloji müfredatında yer alan 'su arıtımı konusunun' çalışma yaprakları ile öğretiminin öğrencilerin su ile ilgili bilgi düzeylerine ve tutumlarına etkisi
The effect of worksheets on standard of attainments and the attitude of the students 'water analysis' in new science cirriculum
- Tez No: 245443
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Su Arıtımı Konusu, Su ile İlgili Tutumlar, Öğrenci Başarısı, Yeni Fen ve Teknoloji Müfredatı, Water treatment unit, water attitude, student?s achievement, new Science and Technology Circulum
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, çevre eğitiminde çalışma yaprakları ile öğretimin, öğrencilerin su ile ilgili tutumlarına ve bilgi düzeylerine etkisini belirlemektir. Araştırma ön-test, son-test kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, rasgele örneklem yoluyla, Manisa İli'ndeki iki farklı ilköğretim okuluna devam eden ilköğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırma, 2007?2008 eğitim?öğretim yılı ikinci yarıyılında, Manisa İli Demirci İlçesi'ndeki rasgele örneklem yoluyla seçilen Atatürk(A Okulu) ve Esenyurt ( B Okulu) İlköğretim Okulları ve bu okullara devam etmekte olan öğrenciler ile yürütülmüştür. A okulunda toplam 40 öğrenci bu çalışmaya katılmış ve bu öğrencilerin 20'si deney ve 20'si kontrol grubunda yer almıştır. Diğer ilköğretim okulu olan B okulundan ise bu çalışmaya 40 öğrenci katılmış ve bu öğrencilerin 20'si deney ve 20'si kontrol grubunda yer almıştır. Hem deney hem kontrol sınıflarında araştırmacı tarafından öğretim yapılmıştır.Araştırmada veri toplama araçları olarak; deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin su ile ilgili tutumlarını ölçmek amacıyla ?Su Tutum Ölçeği? ve su ile ilgili bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla ?Su Arıtımı? konusu ile ilgili dört tane açık uçlu soru ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilere çalışma yaprakları ile öğretim yapmak için hazırlanan çalışma yaprakları verilmiştir.Toplanan verilerin analizinde t-testi, aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (s), frekans (f) ve yüzde (%) istatistik kısmında kullanılmıştır. Elde edilen verilerin yorumlanmasında, 05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir.Çalışma yaprakları ile öğretim yapılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin ?Su Tutum Ölçeği? ve ?Açık Uçlu Sorular? son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Ayrıca deney grubunun, kullanılan ölçek ve açık uçlu sorular için ön test ve son test puanları arasında da anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.Elde edilen sonuçlar ışığında çalışma yaprakları ile öğretimin öğrencilerin su ile ilgili tutumlarını ve bilgi düzeylerini olumlu bir şekilde değiştirmiş olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to assign the effects of worksheets on standard of attainments and the attitude of the students on the water. The research has been conducted with an exprimental model of a controled previous and the final test group.The sample of this study, via a random sample, was selected two primary school students in Manisa.The research has been conducted on the middle of 2006 ? 2007 semester with the 7th class students of Manisa / Demirci Atatürk Primary School(A) and Esenyurt Primary School(B). There was totaly 40 students in A, 20 from the group of controlled students and 20 from experiment group. There was totaly 40 students in B, 20 from the group of controlled students and 20 from experiment group. So there was totaly 80 students in two primary school. Also both of two groups has been educated by the researcher.In the research to measure the ability of water attitude of the students, ?water attitude scale group test? , has been exercised. And to measure the attitude of the students against water treatment, four open ended questions has been exercised with an exprimental model of a controled previous and the final test group.And in the analysis of gained data, statistical processes, t-test, mean ( x ), standartdeviation (s), frequency (f) and percentage (%) are used. Statistical processing is made at the SPSS 11.5 program. Whether the gained data is meaningful or not is evaluated according to .05 significant levels.It is occured that there is a meaningful difference between the water attitude scale andthe open ended questions group test of the students who are educated with worksheetsand experiments and the ones who are educated with the traditional methods (controlgroup). Also it is obtained that there is a big difference between the last and the first testresults of the experiment group.As per the research it can be stated that the education with the worksheet has apositive effect on the open ended questions and the attitude of the students on the the water attitude scale.