Gemi saclarının kaynak bağlantılarında kaynak parametrelerinin dikiş geometrisine etkisinin incelenmesi
The inspection of the effect of the welding parameters of metal sheet of ship in welded connections to the weld seam geometry
- Tez No: 245456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM ASLANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Teknik Eğitim, Engineering Sciences, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Ark Kaynağı, MIG-MAG Kaynağı, Tozaltı Kaynağı, Mekanik Özellikler, Mikro yapılar, Electrical arc Welding, MIG-MAG Welding, flux cored arc Welding, submerged arc Welding, mechanical properties
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan birleştirme yöntemlerinden biri olan kaynak işleminde malzemenin kaynak sonrası davranışlarını önceden tahmin edebilmek, kaynaklı yapının mukavemeti ve çalışma verimi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, çeşitli kaynak yöntemleri kullanılarak kaynak edilmiş parçaların kaynak metali, ısının tesiri altında kalan bölge ve esas metal bölgelerinin mekanik özelliklerini, çekme, eğme,çentik darbe ve mikro sertlik numuneleri kullanılarak belirlemek amacıyla deneysel bir araştırma yapılmıştır.Ayrıca kaynaklı numunelerin mikro yapıları incelenerek tahribatsız olarak değerlendirilmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is guite impertant to foresee the post-welding behaviors of the eguipment for the strenght and yield of the welded part in Welding-which is mast commonly used way of combination nowodays ın this study, using shrinkage, hending, notch and micro hardress samples, an experimental research is done to determine the mechanical properties of the actual metal areas, the area affected by the heat and Welding metal of the parts which were welded by using vorious Welding methods. Also by examining the micro structre of the welded samples, they were evaluoted as undestructed.