Bir fazlı inverter tasarımı
Single phase inverter design
- Tez No: 245457
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ARİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bir fazlı inverter tasarımı, programlanmış harmonik eleminasyonu, asenkron motor kontrolü, harmonikler, güç elektroniği, Single phase inverter design, programmed harmonic elimination, asynchronous motor control, harmonics, power electronics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, çalışma frekansı 5 Hz-50 Hz arasında değiştirilebilen bir fazlı inverter tasarımı yapılmıştır. Bir fazlı asenkron motorun hız kontrolüne uygun olarak inverter çıkış gerilimi/çalışma frekans (u/f) değeri sabit tutularak, asenkron motor uygulamalarında hız kontrolü sırasında momentin sabit kalması sağlanmaya çalışılmıştır. İnverter çıkış gerilimi ve frekansı programlanmış harmonik eliminasyon yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Bu yöntemle, her bir çalışma frekansı için, istenilen çalışma frekansı ve ana harmonik genliği ayarlanırken, 3., 5., 7., 9., 11. ve 13. gerilim harmoniklerin eliminasyonu amaçlanmıştır. Gerçek zaman uygulama sonucu yapılan ölçümlerde, çok küçük hata paylarıyla u/f oranının sabit tutulduğu ve eliminasyonu istenilen gerilim harmoniklerinin ihmal edilebilir değerlere indirildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a single phase inverter that works between 5 Hz and 50 Hz is designed. It is tried to keep the moment of the motor in asynchronous motor applications by keeping the ratio of inverter output voltage/operating working frequency (u/f) constant as suitable for single phase asynchronous motor speed control. Inverter output voltage and frequency is obtained by programmed harmonic elimination method. By this method, it is purposed to eliminate the 3., 5., 7., 9., 11. and 13. voltage harmonics while setting the inverter output voltage and frequency. In the result of real time applications, it is observed that u/f ratio is kept constant with very little error proportions and the voltage harmonics which are desired to be eliminate are reduced to neglectable values.