Geleneksel mikrodenetleyicilerle gelişmiş bir entegre test cihazının tasarlanması
Designing advanced integrated test device with traditional microcontrollers
  1. Tez No: 245466
  2. Yazar: MURAT ATÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ESKİKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodenetleyici, C Programlama Dili, Dijital Entegre Test Cihazı, Microcontroller, C Programming Language, Digital IC Test Device
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Elektronik alanında kullanılan mikrodenetleyiciler oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Bir mikrodenetleyici, komple bir bilgisayarın (MİB, hafıza ve giriş - çıkışlar) tek bir tümleşik devre üzerinde üretilmiş halidir. Hafıza birimlerine ve giriş ? çıkış uçlarına sahip olmaları sayesinde tek başlarına çalışabildikleri gibi, donanımı oluşturan diğer elektronik devrelerle irtibat kurabilir, uygulamanın gerektirdiği fonksiyonları gerçekleştirebilirler. Mikrodenetleyiciler oldukça küçük boyutludurlar, çok düşük güç tüketimine sahiptirler, düşük maliyetlidirler ve yüksek performansa sahiptirler.Tezde, mikrodenetleyicinin genel özellikleri, donanımsal yapısı ve programlanması hakkında bilgiler verilmiştir. Yapılan test cihazı, dijital entegrelerin sağlamlık testini ve seri numaralarının öğrenilmesini hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Uygulamada AT89C51RD2 mikrodenetleyicisi ve ?C? programlama dili kullanılmıştır. Ayrıca Proteus, Keil µVision ve Atmel Flip programlarından faydalanılmıştır.Bu uygulama sayesinde çok geniş bir kullanım alanına sahip olan dijital entegrelerin hızlı bir şekilde test edilmesi sağlanmaktadır. Böylece zamandan ve maliyetten tasarruf elde edilmesini sağlayacak ayrıca ek çalışmalarla uğraşılmasını da ortadan kaldıracaktır.
Özet (Çeviri)
Microcontrollers used in electronics have a wide range of usage area. A microcontroller is a version of a complete computer (CPU, memory and input-outputs) built on an integrated circuit. Since they have memory and input-output ports they can work themselves and connect to other electronic circuits composing the hardware and execute the functions application requires. Microcontrollers are very small, consume little energy, cost low and have high performance.This thesis includes general information on microcontrollers, their hardware structure and programming. The constructed test device can easily execute the test on durability of digital integrates and detecting their serial numbers. AT89C51RD2 microcontroller and ?C? programming language are used in application. Besides, Proteus, Keil, µVision and Atmel Flip programs are used.With this application, digital ICs which have wide range of usage area are tested very quickly. This will save time and money and will also save efforts on other studies.