Yeni tür antimikrobiyallerin sentezi ve aktivitelerinin tayini
Synthesis of new antimicrobials and determination of their activities
- Tez No: 245473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Triclosan, nano gümüş, polikaprolakton, antimikrobiyal aktivite, Triclosan, nanosilver, polycaprolactone, antimicrobial activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Antimikrobiyal maddeler ve bunlarla hazırlanan polimerler sanayide, hastanelerde, gıda sektöründe, doku ile uyumlu implantlarda, insanlarla etkileşimde bulunulan birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Enfeksiyonları önlemede antimikrobiyal maddelerle gerçekleştirilen sterilizasyonun ve dezenfeksiyonun önemi çok büyüktür. Bu çalışmada, sağlık alanında geniş kullanım alanına sahip polikaprolaktonun fonksiyonel özelliklerinin geliştirilmesine yönelik olarak daha hidrofilik karakterli ve antimikrobiyal özellik gösteren nano gümüş, gümüş nitrat, triclosan ve sodyum triclosan katkılı polikaprolakton-silika kompozitleri ince film halinde hazırlanarak aktiviteleri ölçülmüştür. Daha önceden detaylı olarak çalışılmış ve etkinliği bilenen gümüş nitrat ile triclosan, kıyaslama amacıyla standart maddeler olarak kullanılmıştır.İnhibisyon aralığı ölçüm yöntemi ile yapılan testlerde triclosan ve triclosan tuzu içeren kompozit filmler için benzer sonuçlar elde edilmiştir. Koloni sayım yöntemi kullanılarak , %12.5 silika ve %0.15 nanogümüş içeren polikaprolakton-silika kompozit filmlerin yüzeyindeki E. coli ve S. aureus'un sterilizasyonu, 37±1 ºC'de 6 saat inkübasyondan sonra değerlendirilmiştir. Film yüzeyinde 6 saat sonunda E. coli ve S. aureus için bakteriyal kontaminasyonun sırasıyla %100 ve %94 azaldığı gözlenmiştir. %0.25 triclosan içeren polikaprolakton-silika kompozit filmlerinde ise 6 saat sonra bakteriyal kontaminasyonda E. coli ve S. aureus için sırasıyla %70 ve %95 azalma meydana geldiği gözlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, kendi kendine yüzeyini temizleyebilen polimer ve kompozit malzemelerin üretiminde nano gümüş parçacıklarının büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial substances and prepared polymers with them are used widespread in industry hospitals, food sector, implants well adjusted with tissue and many area in human infulance. Sterilisation and disinfection made with antimicrobial substances in order to prevent infections are very important. İn this study, nanosilver, silver nitrat, triclosan and sodium triclosan doped polycaprolactone-silica composits, composed of antimicrobial and more hidrofilic characteristic in order to improve polycaprolactone functional features used in medical sector are prepared as thin films and their activities were measured. Detailed before and defined effection silver nitrat and triclosan are used as standart substances for comparison.According to results of inhibition measurement medhod, triclosan and triclosan salt gave similar results. According to colony count method, sterilisation of E. coli and S. aureus on polycaprolactone silica composit films including 12.5% silica and 0.15% nanosilver, are evaluated after 37±1 ºC and 6 hours incubation. It has been observed that, on the film surface after 6 hours, E. coli and S. Aureus bacterial contamination were decreased 100% and 94 % respectively. In the 0.25% triclosan policaprolactan-silika composite films, it has been observed that after 6 hours, E.coli and S.aureus bacterial contamination were decreased 70% and 95% respectively. The results obtained in this study show that, nano silver particles have a big potential in the production of polymer and composite materials able to clean their surface by themselves.