Katı destek üzerine immobilize edilmiş bazı bakteriler ile ağır metal iyonlarının ayırma ve deriştirme şartlarının araştırılması
The investigation of seperation and preconcentration conditions of heavy metal ions by some bacterias immobilized on solid support
- Tez No: 245710
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Katı faz ekstraksiyon (SPE), İndüklenmiş eşleşmiş plazma (ICP), Anoxybacillus flavithermus HBB 134, Heavy metals, Solid phase extraction (SPE), Inductively coupled plasma (ICP), Anoxybacillus flavithermus HBB 134
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez kapsamında, destek maddesi olarak Anoxybacillus flavithermus HBB 134 immobilize edilmiş silikajel kullanılmıştır. Bu adsorbent kullanılarak katı faz ekstraksiyonu yöntemi ile Cu ve Cd metal iyonlarının zenginleştirme şartları incelendi. Bu metal iyonlarının belirlenmesi ise indüklenmiş eşleşmiş plazma (ICP) ile yapıldı. Çalışmada elementlerin geri kazanım verimlerine, silikajeldeki bakteri kütlesi, çözelti pH'sı, eluentin türü ve hacmi, çözelti hacminin ve derişiminin etkisi incelenmiş ve en uygun (optimum) şartlar belirlenmiştir. Anoxybacillus flavithermus HBB 134 immobilize edilmiş silikajelde Cu ve Cd için geri kazanımlar sırasıyla %97.58 ve %95.57 olarak bulunmuştur. Ayrıca Anoxybacillus flavithermus HBB 134 immobilize edilmiş silikajelin adsorpsiyon kapasitesi belirlenmiş ve adsorpsiyon kapasitesi Cu ve Cd için sırasıyla 3.09 mg/g, 7.73 mg/g olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntem ile çeşme suyunda Cu ve Cd elementlerin tayini gerçekleştirilmiştir. Çeşme suyu örneği için bağıl standart sapma ve bağıl hata değerleri sırasıyla yaklaşık olarak %6, %7.5 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, silicagel has been used as a support material, immobilized with Anoxybacillus flavithermus HBB 134. Pre-concentration conditions of Cu2+ and Cd2+ elements are researched with solid phase extraction method by using the resulting adsorbent. The determination of these metals was made by inductively coupled plasma atomic emission spectrometer (ICP-AES). In this study, the effects of the amount of bacteria immobilized on silicagel, the pH of solution, types and volume of eluent, and volume of solution on the recovery yields of the elements were investigated and optimum conditions have been determined. The recoveries of Cu2+ and Cd2+ by Anoxybacillus flavithermus HBB 134 immobilized silicagel were obtained as %97.58 and %95.57, respectively. The adsorption capacity of Anoxybacillus flavithermus HBB 134 immobilized silicagel was investigated and adsorption capacities of Cu2+ and Cd2+ were determined as 3.09 mg/g, 7.73 mg/g, respectively. The proposed method was applied to tap water samples for the determination of the Cu2+ and Cd2+. Relative Standard deviation and relative error were found as about 6% and 7.5% respectively for tap water samples.