Konağa verilen 5-aza-dC'nin parazitoit Apanteles galleriae Wilkinson (Hymenoptera:Braconidae)'ın toplam lipit ve yağ asidi miktarlarına etkileri
EffecTs of 5-aza-dC applied to host on total lipid and fatty acid content of parasitoid Apanteles galleriae Wilkinson (Hymenoptera:Braconidae)
  1. Tez No: 245720
  2. Yazar: ÖZGÜL SAKİN HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLGA SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Apanteles galleriae / Achoria grisella / 5-Aza-dC / lipit / yağ asidi, Apanteles galleriae / Achoria grisella / 5-Aza-dC / lipid / fatty acids
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Koinobiont, soliter ve erken evre larva endoparazitoiti Apanteles galleriae Wilkinson (Hymenoptera: Braconidae), Lepidopter konak, Küçük Balmumu Güvesi, Achoria grisella Fabr. üzerinde, 25 ± 2 ºC sıcaklık, % 60 ± 5 bağıl nem ve 12:12 saat (Aydınlık: Karanlık) fotoperiyot uygulanan laboratuar şartlarında yetiştirildi. Farklı dozlarda (0.1, 0.5, 0.75, 1.0 mg/ml) konağa verilen 5-Aza-2'-deoxycytidine (5-Aza-dC)'in, A. galleriae'nın toplam lipit ve yağ asidi miktarlarına etkileri tespit edildi.5-Aza-dC uygulaması A. galleriae dişilerinde kontrol ile karşılaştırıldığında toplam lipit miktarında azalmaya, yağ asidi değerlerinde ise az oranda artışa neden oldu. Madde uygulanan erkek bireylerin toplam lipit miktarında azalma görülmesine rağmen, bu azalma dişi bireylerdeki kadar belirgin değildi. Erkeklerde lipit değerlerinin aksine sadece 0.1 mg/ml ve 0.5 mg/ml dozlarındaki yağ asidi değerleri kontrol gruplarına göre az oranda artış gösterdi. Bununla beraber, hem dişi hem de erkeklerde kontrol ve deney grupları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. 5-Aza-dC ve çeşitli kimyasal maddelerin konak ve parazitoit üzerindeki etkilerinin belirlenmesi böcek biyokimyası ve fizyolojisi ile ilgili çalışmalara katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Koinobiont, solitary and early instar larval endoparasitoid, Apanteles galleriae Wilkinson (Hymenoptera: Braconidae) was reared on lepidopterous host, the small wax moth, Achoria grisella Fabr. under a photoperiod of 12:12 h (Light: Dark) at 25 ± 2 ºC and 60 ± 5 % relative humidity. The effect of 5-Aza-2?-deoxycytidine (5-Aza-dC) applied to host at different doses (0.1, 0.5, 0.75, 1.0 mg/ml) on the total lipid and fatty acids of A. galleriae were investigated.5-Aza-dC treatment reduced the total lipid content of A. galleriae females compared with control. However, fatty acids of females slightly increased by 5-Aza-dC treatment. Total lipid of male parasitoids also decreased but the range of depletion was not prominent as in females. Unlike the lipid content, fatty acids of males slightly increased at only 0.1 and 0.5 mg/ml doses of 5-Aza-dC with respect to controls. However, the differences between control and experimental groups in both female and males were not significant. The assessment of the effects that 5-Aza-dC and other chemicals have on host and parasitoid species will contribute to the studies of insect biochemistry and physiology.