Tulipa armena boiss. var. Lycica (baker) marais taksonunda genetik varyasyonun belirlenmesi
Determination of genetic variation within Tulipa armena boiss. var. Lycica (baker) marais
  1. Tez No: 246111
  2. Yazar: MUHAMMER KARABACAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL YÜZBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tulipa, RAPD, Genetik varyasyon, Populasyon farklılaşması, Genetik çeşitlilik, Tulipa, RAPD, Genetic diversity, Population differentiation, Gene flow
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada moleküler yöntemlerden biri olan RAPD yöntemi kullanılarak Tulipa armena var. lycica taksonunun genetik varyasyon düzeyi araştırılmıştır. Çalışmada Tulipa armena var. lycica taksonuna ait 7 farklı populasyondan 162 birey ve Tulipa armena var. armena taksonuna ait 1 populasyondan 19 birey kullanılmıştır. Araştırmada 18 farklı RAPD primeri kullanılarak toplam 161 polimorfik bant elde edilmiştir.Tulipa armena var. lycica populasyonları arasındaki genetik mesafe 0,0695 ile 0,3516 arasında bulunmuştur. Populasyonlardaki polimorfik lokus yüzdesi %77,02 ile en fazla Eskişehir-2 populasyonunda gözlenirken, en az %38,51 ile Eskişehir-1 populasyonunda gözlenmiştir. Populasyonların ortalama genetik çeşitliliği 0,3369 (Ht), populasyonlar arası farklılık düzeyi 0,4063 (Gst) ve populasyonlar içerisindeki ortalama genetik çeşitlilik (Hs) ise 0,2000 olarak bulunmuştur. Populasyonlar arasındaki gen akışı (Nm) 0,7307 olarak bulunmuştur. Moleküler Varyans Analizi sonucuna göre populasyonlardaki toplam varyansın %43'ü populasyonlar arasından ve %57 si ise populasyonlar içinden kaynaklandığı gözlenmiş olup, populasyonlar içerisindeki varyans istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p=0,001).
Özet (Çeviri)
In this study, level of genetic variation within Tulipa armena var. lycica was investigated by using RAPD markers. Seven populations (162 individuals) of Tulipa armena var. lycica and 1 population (19 individuals) of Tulipa armena var. armena were used in the current study. The 18 ten mer RAPD primers produced a total of 161 polymorphic bands.Genetic distances among populations of Tulipa armena var. lycica ranged from 0.0695 to 0.3516. Percentages of polimorphic loci varied from %38.51 (within population of Eskisehir1) to %77.02 (within population of Eskisehir2). The mean total genetic diversity (Ht), population differentiation (Gst) and genetic diversity within populatin (Hs) were found 0.3369, 0.4063 and 0.2000 respectively. Gene flow (Nm) among populations was found as 0.7307. Analysis of Molecular Variance (AMOVA) was performed to partition total variance and 43% of total wariation was observed among populations while 57% resided within populations (p=0.001).