Katı faz ekstraksiyonu ile Fe (III) zenginleştirilmesi ve faas ile tayini
Preconcentration of Fe(III) ions with solid phase extraction and its determination by faas
- Tez No: 246113
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fe(III), şelat yapıcı reçine, katı faz ekstraksiyonu, alevli atomik absorpsiyon spektrometrisi, Fe(III), chelating resin, solid phase extraction, flame atomic absorptionspectrometry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, su ve gıda örneklerinden Fe(III) iyonlarını seçimli olarak ayırmak ve deriştirmek için alevli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılarak basit ve güvenilir bir metot geliştirildi. Bu amaçla, şelat yapıcı olarak yeni bir reaktif, 5-hidroksi-4-etil 5,6-di-piridin-2-il-4,5-dihidro-2H?[1,2,4] triazin-3-tiyon kullanıldı. Fe(III) iyonlarının geri kazanma değeri üzerinde, pH, elüsyon çözeltisinin hacmi ve derişimi, örnek akış hızı, örnek hacmi ve girişim yapıcı iyonların etkileri araştırıldı. Optimum pH 5 olarak bulundu. Kantitatif elüsyon için elüent, 10 mL 2 M HCl seçildi. Metodun zenginleştirme faktörü, gözlenebilme sınırı (3s/b, µg L-1) ve bağıl standart sapma değerleri, sırası ile 25, 4.59 ve 1% dir. Metodun doğruluğu için iki sertifikalı referans madde TMDA 54.4 lake water ve 1568a rice flour analiz edildi. Elde edilen sonuçlar, sertifikalı değerler ile iyi bir uyum içindedir. Metot, su ve gıda örneklerindeki Fe(III) iyonlarının tayini için başarılı bir şekilde uygulandı.
Özet (Çeviri)
In this study, a simple and reliable method has been developed to selectively separate and concentrate trace amounts of Fe(III) ions from water and food samples by using flame atomic absorption spectrometry. For this purpose, a new reagent, 5-hydroxy-4-ethyl-5,6-di-pyridin-2-yl-4,5-dihydro-2H-[1,2,4] triazine-3-thione, was used as chelating reagent. Effects of pH, concentration and volume of elution solution, sample flow rate, sample volume and interfering ions on the recovery of the Fe(III) were investigated. The optimum pH was found to be 5. Eluent for quantitative elution was 10 mL of 2 mol L-1 HCl. The preconcentration factor of the method, detection limit (3s/b, µg L-1) and relative standard deviation values were found to be 25, 4.59 and 1%, respectively. In order to verify the accuracy of the method, two certified reference materials (TMDA 54.4 lake water and SRM 1568a rice flour) were analyzed. The results obtained were in good agreement with the certified values. The method was successfully applied to the determination of Fe(III) ions in water and food samples.