Fe-Al alaşımlarının ikinci derece elastik sabitlerinin incelenmesi
Examination of second order elastic constants for Fe-Al alloys
- Tez No: 246197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN UÇGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik sabitler, İki cisim etkileşmesi, Mekaniksel Kararlılık, Zorlar, Elastic Constants, Two-Body İnteractions, Mechanical Stability, Stres
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Max BORN tarafından geliştirilen kararlılık kriterleri, sırasıyla bcc, disorder ve DO3 fazlardaki Fe(1-x)-Al(x)(x=0.00, x=0.25, x=0.30) sistemlerinin ikinci derece elastik sabitlerini incelemek için uygulandı. Atomlar arasındaki etkileşmeler içinde, genelleştirilmiş Morse ve modifiye Morse potansiyel enerji fonksiyonları ayrı ayrı kullanıldı. Bu fonksiyonların ifadeleri, şeklinde tanımlıdır. Bu merkezi atomik potansiyeller, Fe(1-x)-Al(x) sistemlerinin ikinci derece elastik sabitleri için ayrı ayrı test edildi. Bir eksen etrafında uygulanan kuvvet nedeni ile homojen olarak deforme edilen bu sistemlerin ikinci derece elastik sabitleri hesaplandı. Sistemlerin kararlılık şartları hesaplanan nümerik değerlerden belirlendi. Modifiye Morse potansiyeli Kararlılık kriterlerini sağlamaz iken m=2 için tanımlanan genelleştirilmiş Morse potansiyelinin Born kriterlerini sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The stability criteria developed by Max BORN have been applied to the study of the second order elastic constants for Fe(1-x)-Al(x)(x=0.00, x=0.25, x=0.30) in bcc, disorder and DO3 phases, respectively. For the interactions between the atoms, the generalised Morse and Modified Morse potential energy functions have been used separately. These functions are given below:Therefore, these pair interatomic potentials have been tested for the second order elastic constants for Fe(1-x)-Al(x) systems. Second order elastic constants in the direction of one axis, have been also calculated. Finally, the equilibrium conditions have been determined from the computed numerical values. While the modified Morse potential don?t satisfy the stability criteria, it is seen that Morse potential defined for m=2 satisfies the BORN criteria.