Delikli hava sürtünmeli baskı plakasının derin çekme parametrelerine etkisinin incelenmesi
The study of effect on air rub press plate with hole of deep drawing parametres
- Tez No: 246214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER GAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Al 1050, Baskı plakası, Derin Çekme, Sac Şekillendirme, Al-1050, Blank holder, Deep Drawing, Sheet forming
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sac şekillendirme yöntemlerinden biri olan derin çekme, endüstride yaygın kullanım alanına sahiptir. Meşrubat kutuları, tencereler ve tüpler bu imalat tekniği kullanılarak üretilmektedir. Bu yöntemin çeşitli sorunları ve gelişmeye açık yönleri bulunmaktadır. Derin çekme yöntemlerini geliştirmek için çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.Derin çekme işleminde, sac yüzeyindeki buruşmaları engellemek daha derin kaplar üretebilmek için baskı plakaları kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışmada yeni bir baskı plakası tasarlanmıştır. Düz baskı plakasının üzerine hava delikleri delinerek sürtünmenin azaltılması amaçlanmıştır.Delikli hava sürtünmeli baskı plakasının bilyalı ve bilyasız uygulamaları ile düz baskı plakası kullanılarak deneysel çalışmalar yapılmıştır. Deneylerde, 1 mm kalınlığındaki Al 1050 alaşımlı alüminyum malzemeden silindirik kaplar derin çekilmiştir. Düz baskı plakasına göre, delikli hava sürtünmeli baskı plakasının bilyalı ve bilyasız uygulamaları ile daha büyük çaplarda taslak malzemeler kopmadan derin çekilmiştir. Baskı plakaları ile kopmadan çekilebilen maksimum taslak malzeme çapları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Deep drawing is a method to give shape a sheet metal which has many common area for using in industries. Beverage cans, saucepans and tubes are produced using that method. The method has some problems and open sides to improve. Many investigations have been done to improve the deep drawing.In deep drawing process, blank holder is used to prevent wrinkling of sheet metal and to produce deeper cups. In this study, a new blank holder having several holes on it, has been designed and manufactured. Many holes have been drilled on the surface of the flat surfaced blank holder, doing so, friction has been decreased.Many experiments have been done using blank holder with air friction with or without ball and compared with flat surfaced blank holder. In the experiments, cylindrical cups were produced using A1-1050 aluminum alloy sheet, thickness of 1 mm. Experimental results show that, deeper cups can be obtained without fracturing using blank holder with air friction and maximum blank diameter has been denoted.