Düşük hızlı darbe etkisi altındaki kompozit plaklarda öngerilme etkisinin incelenmesi
Investigations of pre-stress effects on composite plates under the low-velocity impact
  1. Tez No: 246227
  2. Yazar: ALİ KURŞUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük hızlı darbe, Öngerilme, Kompozit plak, Low-velocity impact, Pre-stress, Composite plates
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezin amacı, düşük hızlı darbe etkisi altındaki kompozit plaklardaki öngerilme etkisini incelemektir. Mühendislik uygulamalarında özellikle imalat, montaj, bakım ve kullanım aşamasında dışarıdan gelebilecek herhangi bir darbeye karşı beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için malzemenin bu tip etkiler karşısında davranışının nasıl olacağı, yapılan darbe testleri ile tahmin edilebilir. Tahminlerin yapılabilmesi için olayın laboratuarda modellenmesi gerekmektedir. Bu amaçla, Deneyler makine laboratuarında TUBİTAK kariyer projesi kapsamında imalatı yapılmış düşük hızlı darbe test cihazında yapılmıştır. Numune Epoxy- Cam Elyaf takviyeli [0/90]2s oryantasyon açılı 8 kat simetrik tabakalı kompozit plak olarak hazırlanmış olup ortalama kalınlığı 2mm dir. Boyutları 140x140mm olarak alınmıştır. Numunelere; yüksüz ve öngerilmeli olarak 2kN, 4kN ve 6kN'luk (Çeki-Çeki, Çeki-Bası, Bası-Bası) kuvvetleri uygulandıktan sonra 23,6J'lük enerjide darbe testleri yapılmıştır. Veriler ağırlık ile vurucu uç arasına yerleştirilmiş bir piezoelektrik sensör yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılarak grafiksel sonuçlar oluşturulmuştur.Sonuç olarak, düşük hızlı darbe etkisi altındaki kompozit plaklarda ön gerilmenin etkisiyle, maksimum kuvvet, çökme ve apsorbe edilen enerjideki değişim deneysel olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to evaluate pre-stress effects of composite plates under the low-velocity impact. In engineering applications, especially during manufacturing, installation, maintenance and usage processes, an unexpected results may occur against any outside impact. To prevent this, the behavior of the material against these effects can be estimated by impact tests. To estimate these effects, event has to be modelled in laboratory. For this pupose, the experiments were made in the machine laboratory by the low-velocity impact test device which is manufactured in TUBITAK career project. The sample was prepared as a Epoxy-Glass fiber reinforced composite [0 / 90] 2s orientated, 8 layered symmetric composite plate and it?s average thickness is 2mm. The size of the samples are taken as 140x140mm. After applying 2kN, 4kN and 6kN of unloaded and pre-stressed (tension-tension, tension-compression, compression- compression) forces, impact tests were made under 23.6 Joule energy. The graphical results were created by transferring the data to the computer with a piezoelectric sensor which is placed between the end shooters and the weightAs a result, the change maxsimum force, in the absorbed energy and collapse of the pre-stress on the composite plate under low-velocity impact.