Hava durumu verileri ile bir enerji nakil hattındaki arızaların regresyon analizi kullanılarak tahmin edilmesi
By the weather report estimated on a feeder failure used to regression analysis
- Tez No: 246228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fider arızaları, Lojistik Regresyon Analizi, Feeder failures, Logistic Regressione analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, hava durumu verilerine bağlı olarak bir fiderde meydana gelmesi muhtemel arızaları tahmin etmeye yönelik bir model oluşturulmasıdır.Bunun için Bursa TEİAŞ 2.İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü İnegöl Trafo Merkezindeki İnegöl3 fiderine ait arıza ve hat verileri ile buraya ait Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu verileri üzerinde çalışılmıştır.Lojistik regresyon analizinde modele dahil edilecek bağımsız değişkenler, tek değişkenli lojistik regresyon analiziyle belirlendikten sonra çok değişkenli modele dahil edilen her bir değişkenin önemliliği gösterilmelidir. Tek değişkenli modelde önemli bulunduğu halde çok değişkenli modelde bunların önemsiz olduğu ve model dışı kaldığı görülmüştür.Oluşturulan final modelin hem gözlemsel olarak kabul edilebilir, hem de sınıflandırma oranlarının yeteri kadar iyi olmasından dolayı, bu modelin İnegöl3 fiderindeki arıza oluşumunun belirlenmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is described a model a feeder can probably be failure, to estimate with the weather report.On studied for this model is used to Bursa TEİAŞ 2. Transmission Establishment Operating Group Directorate, central of transformer in İnegöl, feeder data and failure data set with meteorological data set.In the logistic regression analysis, variables which will be included in model were described by univariate logistic regression, the importance of each variable included in the multivariate model should be verified. The variables which are not statistically significant in multivariate model, its significant in univariate model and were removed from the model.Since the final model is both observational accepable and its rate of classification is good enough, this model can be used for determining İnegöl3 feeder failure.