Dicle Nehri'nin farklı zonlarında yaşayan Cyprinidae familyasına ait Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) ve Cyprinion kais'e (Heckel, 1843) ait morfometrik ve meristik varyasyonların incelenmesi
Variation belong in to morphometric and meristic,the study of Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) and Cyprinion kais (Heckel, 1843) living in the different zons of tigris river
- Tez No: 246330
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cyprinion macrostomus, Cyprinion kais, Morfometrik Varyasyonlar, Meristik Varyasyonlar, Dicle Nehri, Cyprinion macrostomus, Cyprinion kais, Morphometric Variations, Meristic Variations, Tigris River
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Dicle Nehri'nin farklı zonlarında yaşayan Cyprinion genusuna ait Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) ve Cyprinion kais türleri (Heckel, 1843) 2007 Haziran-2008 Şubat ayları arasında yakalanmıştır.Yakalanan bu örneklerden morfometrik ölçüm ve meristik sayımları yapılarak aynı türün lokaliteler arası göstermiş olduğu varyasyonlar üzerinde çalışılmıştır.Morfometrik ölçümlerin tümü standart boy (SL) ile oranlanarak ve bazı morfometrik oranlar kendi aralarında oranlanarak meristik karakterlerde sayılarak yapılan Disciriminant Analiz (DCA) sonucunda bazı farklılıklar belirleyen karakter bulunmuştur.Her türde farklı morfometrik ve meristik karakterler lokaliteler arasında farklılıkları belirleyen değişkenler olurken, her iki tür için ortak olan morfometrik karakterler standart boy/kuyruk yüzgecinin üst lobunun uzunluğu (SL/LLCFR) ortak olan meristik karakterler solungaç diken sayısı (Grs) ve sağ taraftaki yanal çizgi sayısı (L.L.S.R) değişkenidir.Populasyonlar arasındaki dağılım sonucu Dicle Nehri'nin ana kolu populasyonları ile Dicle Nehir sistemine bağlı yan kol sistemi populasyonları arasında önemli ölçüde fenotipik varyasyonlar görülmüştür.Bu varyasyonların coğrafik uzaklık, çevresel etkiler (besin, sıcaklık, pH), fiziksel özelliklerden daha ziyade baraj setleri yüzünden akarsu havzasında meydana gelen bölünmüşlük ve bu bölünmüşlüğe bağlı olarak populasyonların yaşam alanlarının sınırlandırılmasından dolayı meydana geldiğine dair bir sonuç ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843) and Cyprinion kais (Heckel, 1843) species of Cyprinion genus living in different zones of River Tigris have been caught between June 2007 and February 2008.The morphometric measurement and meristic counts of the caught species have been made and the variations of same species among localities have been studied.All of the morphometric measurements have been calculated to standard length (SL) and some morphometric rates have been calculated between each other, in consequence of Discriminant Analysis (DCA) which is made in meristic characters via counting, a character determining some differences has been found.While different morphometric and meristic characters in every species are variables determining the differences between localities, standard length / length of caudal fin?s upper lobe (SL/LLCFR) is variable of morphometric characters that are common for both species and number of gill rakers (Grs) and number of lateral lines in right side are variables of common meristic characters.As a result of distribution among populations, it has been seen that there are significant phenotypical variations between main tributary stream populations of River Tigris and subsidiary tributary stream populations of River Tigris system.It has been found that these variations have occurred because of dividedness which came in to exist in stream basin as a result of dam sets and that depending on this dividedness the living space of populations has been limited, rather than geographical distance, environmental effects (food, heat, pH) and physical attributes.