Bazı yeni 3-alkil(aril)-4-(3,4-disubstituebenzilidenamino)-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması,antioksidan ve asitlik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 246331
  2. Yazar: SEVDA MANAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5-Dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, Schiff bazı, asetillendirme, antioksidan, pKa, potansiyometrik titrasyon, 5-Dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, Schiff base, acetylation, antioxidant, pKa, potentiometric titrationIn this study, firstly ten 3-alkyl(aryl)-4-amino-4, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one compounds requiring for this study were synthesized. Then
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, öncelikle çalışma için gerekli olan 10 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenmiştir. Sonra bu bileşiklerin 3-etoksi-4-hidroksibenzaldehid ile reaksiyonları incelenmiş ve 10 adet yeni 3-alkil(aril)-4-(3-metoksi-4-hidroksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği elde edilmiştir. İlave olarak bu yeni bileşiklerden 5 tanesi asetik anhidrid ile muamele edilerek N- ve O-asetil türevleri elde edilmiştir. Sentezlenen 15 yeni bileşiğin yapısı IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve UV spektrum verileri kullanılarak aydınlatılmıştır.Çalışmanın ikinci orijinal bölümünde sentezlenen 10 adet 3-alkil(aril)-4-(3-metoksi-4-hidroksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiğinin dört farklı çözücüde (izopropil alkol, tert-butil alkol, aseton ve N,N-dimetilformamid) tetrabutilamonyum hidroksit (TBAH) ile potansiyometrik titrasyonları yapılmış ve yarı nötralizasyon metodu ile HNP ve pKa değerleri tayin edilmiştir.Çalışmada son olarak, sentezlenen yeni bileşiklerin antioksidan özellikleri incelenmiş ve bulunan sonuçlar tartışılmıştır.2009, 234 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, firstly ten 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds requiring for this study were synthesized. Then, the reaction of these compounds with 3-ethoxy-4-hydroxybenzaldehyde were investigated and ten novel 3-alkyl(aryl)-4-(3-methoxy-4-hydroxybenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were obtained. In addition, five new compounds synthesized were treated with acetic anhydride and N- and O-acetyl derivatives were obtained. In order to identify the fifteen new compounds synthesized in the study, spestroscopic methods including IR, 1H-NMR, 13C-NMR and UV were used.The second original part of this study, synthesized ten new 3-alkyl(aryl)-4-(3-methoxy-4-hydroxybenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were titrated petentiometrically with TBAH in four non-aqueous solvents and HNP and pKa values were determined by main of half neutralization method.Finally, antioxidant properties of synthesized new compounds were investigated and conclusions obtained were discussed.2009, 234 pages