2004 fen ve teknoloji programının öğretmenler açısından değerlendirilmesi; Samsun örneği
Evaluating of 2004 science and technology curriculum according to teachers? opinions
- Tez No: 246516
- Danışmanlar: PROF. DR. TOHİT GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, fen ve teknoloji programı, yapılandırmacı yaklaşım, öğretmen görüşleri, Curriculum evaluation, science and technology curriculum, constructivist approach, teachers? opinions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada 2004 Fen ve Teknoloji Programı'nın uygulamadaki durumu fen bilgisi ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirmiştir.Bu amaçla 2007-2008 ve 2008-2009 eğitim-öğretim yıllarında Samsun merkezde bulunan 14 ilköğretim okulunda görev yapan 44 fen bilgisi öğretmeni ve 4. ve 5. sınıf okutan 88 sınıf öğretmen ile araştırma yürütülmüştür. 2007-2008 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi 132 öğretmene kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan anket, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında 83 öğretmene ise 5'li likert tipi anket uygulanmıştır. Anketin güvenirliği 0.72 bulunmuştur.Veriler SPSS 14 paket programı kullanılarak değerlendirilmiş frekans ve yüzde oranlar tespit edilerek, t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verileri desteklemek amacıyla 11'i fen bilgisi öğretmeni, 9'u sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 20 öğretmen ile klinik mülakat yapılmıştır.Elde edilen verilere göre 2004 Fen ve Teknoloji Programı öğretmen görüşleri açısından genel olarak olumlu bulunurken, alternatif öğretim yöntem ve teknikleri ile alternatif ölçme-değerlendirme tekniklerinin kullanılması konusunda önemli eksiklikler olduğu ve hizmet içi eğitimin yeterli düzeyde verilmesi gerektiği gözlenmiştir. Öğretmen görüşlerine göre, okulların fiziki alt yapısının bu programı tam anlamıyla uygulamak için yeterli olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar dikkate alındığında program geliştirme çalışmaları yapılırken programın uygulayıcıları durumunda olan öğretmenlerin de geliştirilen programı uygulayabilecek düzeye getirilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the existing situation of 2004 Science and Technology Curriculum was evaluated according to the opinions of science and technology and class teachers.For this purpose, this study included 44 science and technology and 88 class teachers instructing fourth and fifth grade at 14 primary schoolin Samsun province in 2007-2008 and 2008-2009 academic years. 132 teachers were applied a questionnaire including open-ended and close-ended questions in the second semester of the 2007-2008 academic year. In the 2008-2009 academic year 83 teachers were also applied 5-Likert-type Scale. The reliability of the questionnaire was determined as 0.72. Data were analysed using SPSS 14 package program. Frequency and percentage were determined and the t-test and one-way variance analysis were performed. In an effort to support the data obtained from the study, 20 teachers (11 science and tecnology, 9 class teachers) were clinically interviwed.In accordance with the data, 2004 Science and Technology Curriculum was found applicable in terms of teachers? opinions. But it was observed that there were some considerable deficiencies in terms of using alternative teaching techniques and assessment and evaluation methods approaches and teachers should receive in-service training courses. To the teachers? point of view, it was concluded that, physical infrastructure of the schools was not sufficient for a thorough application of the activities. As a conclusion, when carrying out programme development studies, the teachers, as the performer of the curriculum, should be equipped with the techniques and knowledge required for the implementation of the curriculum.