Programlanabilir mantık denetleyici denetimli sulama sisteminin yapılandırılması ve başarım özellikleri
PLC controlled irrigation system?s configuration and performance characteristics
  1. Tez No: 246527
  2. Yazar: MEHMET KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ŞENLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Programlanabilir mantık denetleyici, yapılandırma, başarım, Programmable Logic Contraller, configuration, performance
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada sulama ve drenaj amacıyla kurulan PLC (Programlanabilir Logic Controller) denetleyici denetimli pompaj sisteminin tasarımı yapılmış, sistemin yapılandırılması ve başarımı hakkında bilgiler verilmiştir.Giriş bölümünde Türkiye'de ve dünyada kullanılabilir su miktarları ve tarıma elverişli araziler hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Sulama ve arazinin verimli kullanımı açısından en önemli çalışmalardan biri olan drenaj sistemlerinden bahsedilmiş ve avantajları irdelenmiştir.Literatür özeti bölümünde ise bu çalışmanın hazırlanması aşamasında çeşitli üniversitelerden yapılan araştırmalar yer almış, ayrıca çalışma ile ilgili kitap ve projeler ile bunların içeriklerinden söz edilmiştir.Üçüncü bölümde, pompa istasyonunun yapılandırılması aşamasında kullanılan elektromekanik donanımlar tanıtılmış ve seçimleri çalışma kriterlerine uygun olarak yapılmıştır.Dördüncü bölümde, Programlanabilir mantık denetleyiciler ilgili tanımlamalar yapılmış, programlama dilleri, kullanıcı programının oluşturulması ve yürütülmesi hakkında temel bilgiler örneklemelerle açıklanmıştır.Beşinci bölümde, tez çalışmasına konu olan pompa istasyonunun tüm denetim koşulları belirlenmiş ve kullanıcı programı dördüncü bölümde açıklanan yöntem doğrultusunda oluşturulmuştur.Altıncı bölümde, pompa istasyonlarının başarım ve işletme karakteristiklerine ilişkin temel kavramlara değinilmiştir. Pompa-motor ünitelerine uygulanan çeşitli performans testleri sonucunda elde edilen veriler ışığında karakteristik eğrileri oluşturulmuş, sistemin işletme ve başarım değerlendirmesi yapılmıştır.Tartışma bölümünde PLC denetimli sistemlerin, klasik kumanda devreleri ile denetlenen sistemlerle karşılaştırılması yapılmış, yapılandırma ve işletim süreçlerinde PLC denetimli sistemlerin avantajlarına değinilmiştir.Sonuç ve öneriler bölümünde tez çalışması ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmış ve PLC ile denetlenen sistemlerde gereksinimlere göre daha fonksiyonel işlevlerin gerçeklenebileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, a Prrogrammable Logic Controller (PLC) controlled pump system is designed for the irrigation and drainage. Also, the system configuration and performance informations are provided.Chapter 1 introduces general informations about water resources and arable lands of Turkey and the world. One of the most important work for efficent use of land and irrigation, drainage systems, are mentioned and its advantages are analyzed.Previous Works done as Master Thesis, research reports and other published articals and books are summerized in Chapter 2, the Literature Survey Chapter.In chapter 3, general informations are given about electromechanical equipment used for system configuration. Equipment selection has been done as working criteria.The relevant definitions of PLC, programming languages, user creation and execution of the program are described with samples in Chapter 4.In Chapter 5, all control conditions are identified of the PLC Controlled pump station so the user controller program is created with the method described in Chapter 4.Basic concepts are explained for performance and operating characteristics of the pump stations in chapter 6. Standart performance tests are applied to moto-pomp units for the different working conditions and system characteristics are created according the obtained data. Results of performance tests are evaluated for the system .In conclusion chapter, PLC controlled systems are compared with classical conrol circuits. PLC?s advantages are mentioned in configuration and oprtaing proccesses.General assesments of the thesis have been mentioned in results and recommendations chapter. More functional applications can be done according to requirements with PLC controlled systems.