Yenilenebilir enerji sistemlerinin simülasyonu ve optimizasyonu
Simulation and optimisation of renewable energy systems
  1. Tez No: 246526
  2. Yazar: MEHMET LEVENT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SALİH MAMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Hibrid Sistemler, Optimizasyon, Maliyet, HOMER programı, Renewable Energy Resources, Hybrid Systems, Simulation and Optimization of Renewable Energy Resources, HOMER programme
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son yıllarda nüfus, teknoloji ve sanayinin artışına paralel olarak yükselen enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla alternatif enerji kaynakları önem kazanmaya başlamıştır. Aynı zamanda kullanılan fosil enerji kaynaklarının çevre açısından da birçok olumsuz etkisi söz konusudur. Bu nedenle alternatif enerji kaynakları arayışına girilmiştir. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynakları artan enerji talebini karşılamak üzere son yıllarda büyük gelişimler göstermiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemli bir avantajı da diğer enerji kaynaklarıyla birlikte hibrid sistem oluşturabilmesidir. Hibrid sistemler kullanılarak şebeke bulunmayan yerlerde de enerji sürekliliği sağlanabilmektedir.Bu tezde yenilenebilir enerji kaynakları, hibrid sistemler, üretilen enerjinin maliyet optimizasyonu ile maliyete etki eden faktörler anlatılmıştır. Bu amaç için kullanılan Homer bilgisayar programından bahsedilmiş ve iki ayrı örnek sistem tasarımı verilmiştir. Bu tasarımlardan, ilk kuruluş maliyetini arttırmasına rağmen tasarlanan sistemin enerji sürekliliğini sağlaması nedeniyle batarya, dizel jeneratör gibi yedek enerji kaynaklarının sisteme bağlanmasının gerektiği ve sistemin şebekeyle çalışmasının sistem maliyetlerini düşürdüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, in parallel to increase of population,technology and industry in order to provide the need of energy alternative energy resources have become important. At the same time, fossil energy resources has many harmful effects on the environment. For this reason it is aimed to find alternative energy resources.as a result of this, Renewable Energy resources have been developed rapidly to meet the increasing Energy demand.One of the most important advantage of Renewable Energy energy resources is forming hybrid system with other energy resources.Perminance of energy can be provided in places where grid connection does not exist by using hybrid system.In this thesis, Renewable energy resources ,hybrid systems,cost optimisation of energy that is produced and the factors that affects cost are described.Homer computer programme that is used for these purpose is described, two different sample system projections are given. From the obtained data it is achieved that, although it increases the initial costs, the connection of battery and diesel generators are reqired because of Energy perminance and the connection with grid decrases a lower system costs.