İlköğretim ikinci kademe matematik dersi öğretim programının öğrencilerin problem çözme tutum ve becerilerine etkisi
Effect of primary education second grade mathematics lesson curriculum to students? problem solving attitudes and skills
- Tez No: 246976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Problem Çözme, Problem Çözme Aşamaları, Problem Çözme Becerisi, Mathematics Education, Problem Solving, Problem Solving Stages, Problem Solving Skill
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretim programının, ilköğretim ikinci kademede okuyan öğrencilerin problem çözme tutumlarını, algılarını, problem çözme başarılarını nasıl etkilediğini ve öğrencilerin problem çözme aşamalarını kullanabilme becerilerini belirlemektir.2008-2009 eğitim - öğretim yılında Elazığ ilinde bulunan ve araştırmacının 4 yıldır görev yaptığı yatılı ilköğretim bölge okulunun ikinci kademe öğrencilerine ?Problem Çözme Tutum Ölçeği? adı altında eğitim ? öğretim yılı başında ve eğitim ? öğretim yılı sonunda birer tutum ölçeği uygulanmıştır. Buradan öğretim programının öğrencilerin tutumlarına etkisi madde madde analiz edilmiştir. Öğretim programının öğrencilerin tutumlarına olumlu etkisi olduğu ancak bu etkinin istenen seviyede olmadığı tespit edilmiştir.?6., 7. ve 8. Sınıf Problem Soruları? adları altında ve öğretim programında yer alan konularla ilgili problemler hazırlanmıştır. Bu problemler, ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Problem başarılarından elde edilen sonuçlar ön test ve son testteki başarı durumunu, başarı erişisini ortaya koymuş ve geleneksel öğretim yöntemleri ile Bloom'un tam öğrenme modelinde beklenen başarı seviyelerine göre değerlendirilmiştir. Başarı seviyesinin genel olarak geleneksel öğretim yöntemleri başarı seviyesi ile tam öğrenme modeli başarı seviyesi arasında olduğu belirlenmiştir.Problem Sorularından elde edilen son test sonuçlarına göre her sınıf düzeyinde iyi, orta ve geliştirilebilir öğrencileri temsil etmek amacıyla seçilen üçer öğrenci ile problem çözme aşamalarındaki seviyelerini belirlemek üzere yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak ?geliştirilebilir? seviyedeki öğrencilerin problemin anlaşılması aşamasında, ?orta? seviyeli öğrencilerin problemin değerlendirilmesi aşamasında zorlandıkları belirlenmiştir. ?İyi? seviyedeki öğrencilerin ise problem çözme aşamalarının hepsinde genel olarak başarılı oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how the curriculum affects the primary school second level students? problem solving attitudes, their perceptions, how it affects their problem solving success and their ability of using problem solving phases.In the educational year 2008 - 2009 in Elazığ city in a boarding district primary school, in which the researcher has been working for 4 years, second level students has been applied a questionnaire named ?Problem Solving Attitude Scale? at the beginning and at the end of the year. With this, the effect of the curriculum on the attitudes of the students is analyzed item by item. It is designated that mathematics curriculum affects attitudes of students positive a little but this is not at enough level.Problems which are suitable with the subjects in the curriculum named ?6th, 7th and 8th Class Problem Questions?. These problems are applied as pre-test and post-test. The results taken from the problem achievements present the success condition in the pre-test and post-test, achievement access and are estimated according to the expected success levels at traditional education methods and Bloom?s whole learning model. Generally, it is designated that the success level is between the traditional education methods success level and the whole learning model success level.According to the results of post-test taken from the Problem Questions at each class rank 3 students were chosen to represent good, intermediate, improvable student groups. Half configured personal interviews were held with these chosen students to determine their levels of problem solving phases. Consequently, it is designated that the improvable students have difficulties in the phase of understanding the problem, intermediate students have difficulties in the assessment phase of the problem and the good students are generally successful for all phases.