Sistolik kan basıncını etkileyebilecek faktörlerin ridge regresyon analizi ile incelenmesi ve çoklu bağlantı problemi
The investigation of factors that could affect systolic blood pressure with ridge regression analysis and multicollinearity problem
  1. Tez No: 246990
  2. Yazar: ESRA PAMUKÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, İstatistik, Biostatistics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Regresyon Analizi, Çoklu Bağlantı Problemi, Ridge Regresyon, Regression Analysis, Multicollinearity Problem, Ridge Regression
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, sistolik kan basıncını tahmin etmede yanlı tahmin tekniği Ridge Regresyon'un En Küçük Kareler tekniği üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Bu amaçla çoklu bağlantı problemi üzerinde durulduktan sonra sistolik kan basıncı ile bağımsız değişkenler arasındaki doğrusal ilişkinin tahmininde En Küçük Kareler regresyonu ve Ridge Regresyon tekniklerinin göreceli tahmin geçerlilikleri karşılaştırılmıştır. Araştırmada, bağımsız değişkenler arasındaki yüksek çoklu doğrusal bağlantı problemine dayanarak, Ridge Regresyon tekniğinin En Küçük Kareler regresyonuna göre daha düşük standart hatalı, daha durağan, tutarlı ve kuramsal beklentilere uygun tahminler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of biased estimation technique Ridge regression over Least Squares technique in predicting systolic blood pressure. For this purpose, initially the problem of multicollinearity was examined then, the relative predictive validity of Least Squares and Ridge regression techniques was compared in predicting linear relation between systolic blood pressure and independent variables. In this study, by virtue of high degree of multicollinearity problem between independent variables, it was determined that Ridge regression technique would provide more stabilized coefficents and less standard error than would the Least Squares technique.