İvriz Barajı'ndaki Cyprinus carpio (L., 1758) (sazan) ve Salmo trutta (L., 1758)(alabalık)'nın total yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişiminin belirlenmesi
Determination of the seasonal changes on total fatty acid composition of cyprinus, Cyprinus carpio (L., 1758) and salmo, Salmo trutta (L., 1758) in Ivriz dame
- Tez No: 247014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA KALYONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio (L, 1758) (Sazan), Salmo trutta(L, 1758) (Alabalık), yağ asidi bileşimi, mevsimsel değişim, İvriz Barajı, Cyprnius carpio (L, 1 758), Salmo trutta (L, 1758), fatty acidcomposition, seasonal change, Ivriz Dam, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, Konya İli Halkapınar İlçesinde sulama amacıyla yapılmış İvrizBarajı'nda yaşayan sazan (Cyprinus carpio L., 1758) ve alabalık (Salmo trutta L.,1758)'nın yağ asitlerinin mevsimsel değişimi araştırılmıştır. Araştırma sonucundasonucunda belirtilen balıkların yağ asidi komposizyonunda karbon sayısı 6 ila 24arasında değişen 38 farklı yağ asidi tespit edilmiştir. Sazan ve alabalığın yağ asidibileşimi sıcaklık değişimlerinden etkilenmiş olup, bütün mevsimlerde doymamış yağasitleri, doymuş yağ asitlerinden yüksek bulunmuştur. Oleik asit bütün mevsimlerdemajor doymamış yağ asidi olarak bulunmuştur. Palmitik asit dört mevsimde majordoymuş yağ asidi olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, total fatty acid compositions and its seasonal variations ofCyprinus carpio (L., 1758) and Salmo trutta (L., 1758) were determined in IvrizDam Lake which is used for watering in Halkapinar in Konya. From the result ofthis study, 38 different fatty acid (6C-24C) were determined in the fatty acidcomposition of these species. Fatty acid compositions of C. carpio and S. trutta wereaffected by variations of seasonal temperature. Monounsaturated fatty acids(MUFAs) were found to be higher than saturated fatty acids (SFAs) in all seasons.Oleic acid was the major MUFA in all seasons. Palmitic acid was identified as themajor SFA in four seasons.