Lenfoma ve solid tümörlü hastaların tanı ve tedavileri süresince hepatit B ve hepatit C serolojilerinin değerlendirilmesi
The seroprevalance of hepatitis B and C virus infection in children with solid tumors and lymphoma at diagnosis and fallowing therapy
- Tez No: 247044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik onkoloji, HBV, Pediatric oncology, HBV
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Yoğun kemoterapi içeren tedavi protokollerinin geliştirilmesi ile kanserliçocuklarda sağ kalım oranı önemli ölçüde artmıştır. Kanserli hastalar yoğunkemoterapileri süresince kemoterapi ve hastalığın kendisinin neden olduğuimmünosüpresyon ve sık kan ve kan ürünlerinin transfüzyonlarından dolayı hepatitB ve C virüs enfeksiyonları için risk altıntadırlar. Bu çalışmanın amacı, yoğunkemoterapi alan lenfoma ve solid tümör tanılarıyla takip edilen çocuklarda HBV veHCV seroprevalansının saptanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Survival of children with cancer has increased dramatically in parellelwith the advances in therapy protocols including intensive chemotherapy. Thesechildren with cancer at high risk for hepatitis B and hepatitis C virus infections dueto immunosupression secondary to chemotherapy and multiple transfussions ofblood products during the course of their disease. The risks of these infectionsvary among cauntries depending on the frequency of the infections in the donorpopulation and screening technology for blood and blood products used indifferent countries. The aim of this study to evaluate the seroprevelance of HBVand HCV in children with solid tumors and lymphoma receiving intensive anticancerchemothrapy.