Çocuk onkoloji servisinde izlenen hastaların febril nötropeni ataklarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of febrile neutropenia attacks in pediatric oncology patients
- Tez No: 950790
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZYÖRÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, nötropenik ateş, pediatri, Febrile neutropenia, neutropenic fever, pediatrics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Febril nötropeni özellikle malignitesi olan hasta grubunda miyelosupresif kemoterapinin en sık komplikasyonlarındandır. Bu çalışmada atakların klinik özelliklerini, tanı anındaki laboratuvar parametrelerini, kültürlerde üreyen mikroorganizmaları, enfeksiyon kaynaklarını araştırmak, kullanılan tedavileri incelemek ve mortalite oranını gözden geçirmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda S.B.Ü. Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Onkoloji servislerinde 1 Eylül 2019-30 Ağustos 2021 tarihleri arasında febril nötropeni atağı tanısı ile yatırılarak tedavi edilen 0-18 yaş arası hastaların demografik, klinik, laboratuvar verileri, görüntüleme yöntemleri ve uygulanan tedavileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların adı soyadı, cinsiyeti, atak sırasındaki yaşı, primer hastalığı, servis ve yoğun bakım yatış süresi, ateşli gün sayısı, yatışları sürecinde istenmiş olan ve enfeksiyon ile ilişkili rutin laboratuvar tetkikleri [Tam kan sayımı (lökosit sayısı, absolü nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, platelet sayısı), CRP, üre, kreatinin, AST, ALT, steril alan kültürleri (kan, idrar, port)], nötropeni süresi, yapılan görüntülemeler, ampirik bağlanan antibiyotikleri, yapılan antibiyotik değişiklikleri, antibiyotiklerin kullanım süresi, kültür sonuçları ile yapılan antibiyotik değişimleri, port kateteri bulunan hastalarda görülen üremeler sonucu yapılan değişimler incelendi. Bulgular: Febril nötropeni atağı ile takip edilen 74 hastanın 128 febril nötropeni atağı incelendi. Hastaların ortalama yaşı 117,16 ± 63,70 aydı. Hastaların 35'i (%47,3) kız, 39'u (%52,7) erkek cinsiyette idi. Hastaların 55'i (%74,3) Solid Tümör, 12'si (%14,8) Lenfoma, 8'i (%10,8) Santral Sinir Sistemi Tümörü tanısına sahipti. Hastaların enfeksiyon odakları incelendiğinde 43'ünde (%33,6) mukozit, 25'inde (%19,5) akut gastroenterit, 23'ünde (%18) üst solunum yolu enfeksiyonu, 17'sinde (%13,3) anal fissür, 17'sinde (%13,3) kateter ilişkili enfeksiyon saptandı. İncelenen 128 atağın 31'inde (%24,2) kültürde üreme görüldü. Hastaların 17'sinde (%13,2) port kültüründe, 15'inde (%11,8) periferik kan kültüründe, 9'unda (%7) idrar kültüründe üreme bulundu. Hastaların 9'unda (%7) birden fazla kültürde üreme olduğu saptandı. Hastaların 6'sı (%4,6) hafif nötropenik, 15'i (%11,7) orta nötropenik ve 107'si (%83,5) ağır nötropenik olarak saptandı. Nötropeniden çıkış süresindeki 1 günlük artış yatış süresini 0,324 gün, ateşli gün sayısındaki 1 günlük artış yatış süresini 3,35 gün artırdığı görüldü. Atakların 31'inde (%24,2) mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış enfeksiyon, 82'sinde (%64,1) klinik olarak kanıtlanmış enfeksiyon ve 15'inde (%11,7) nedeni açıklanamayan ateş saptandı. Hastaların 66'sına (%50,8) ampirik tedavi olarak Piperasilin-Tazobaktam bağlandı ve %54,5 (n=36) oranında revize edildi. Port kateter kültüründe üreme olan 17 hastadan 4 hastaya (%23,5) port kapama tedavisi yapıldı. Port kültür üremesi nedeniyle 4 hastanın (%23,5) port kateteri çıkarıldı. Sonuç: Çocukluk çağı kanserlerinde yıllar içinde gelişen tedavi seçenekleri ile sağkalım oranı artmakla beraber febril nötropeniye bağlı morbidite ve mortalite halen önemini korumaktadır. Rehberlerin kılavuzluğunda hızla ve uygun ampirik antimikrobiyal tedavinin başlanması önemlidir. Bu çalışmada febril nötropenide etken mikroorganizmalar, tedavide kullanılan antibiyotikler, tedavi süreleri, tedavi modifikasyonlarının özellikle gelişmekte olan ülkeler için febril nötropeni algoritmaları oluşturulmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Febrile neutropenia is one of the most common complications of myelosuppressive chemotherapy, particularly in pediatric patients with malignancies. This study aimed to investigate the clinical characteristics of febrile neutropenia episodes, laboratory parameters at diagnosis, microorganisms isolated from cultures, sources of infection, treatment approaches, and mortality rate. Materials and Methods: In this retrospective study, data were reviewed from pediatric patients aged 0–18 years who were hospitalized and treated for febrile neutropenia episodes between September 1, 2019, and August 30, 2021, at the Pediatric Oncology Units of Ankara City Hospital. Demographic, clinical, and laboratory data, imaging findings, empirical antibiotic therapies, treatment modifications, duration of antibiotic use, and catheter-related infections were analyzed. Results: A total of 128 febrile neutropenia episodes in 74 patients were evaluated. The mean age was 117.16 ± 63.70 months; 47.3% were female, and 52.7% were male. The most common primary diagnosis was solid tumors (74.3%). Among the infection foci, mucositis was the most frequent (33.6%). Culture positivity was detected in 31 (24.2%) episodes, with port cultures accounting for 13.2% of these. Severe neutropenia was observed in 83.5% of episodes. Each additional day to neutropenia recovery increased the hospitalization period by 0.324 days, and each additional febrile day increased it by 3.35 days. Microbiologically documented infections were found in 24.2% of episodes, clinically documented infections in 64.1%, and fever of unknown origin in 11.7%. Piperacillin-Tazobactam was the most frequently initiated empirical antibiotic (50.8%), with a modification rate of 54.5%. Among the patients with positive port cultures, 4 underwent port removal and 4 received port-lock therapy. Conclusion: Although survival rates have improved with advancements in treatment options for pediatric cancers, morbidity and mortality due to febrile neutropenia remain significant. Prompt initiation of appropriate empirical antimicrobial therapy under current guidelines is critical. The findings of this study on causative microorganisms, antibiotic regimens, and treatment modifications may contribute to developing febrile neutropenia management algorithms, particularly in developing countries.