Oküler yüzey hastalıklarında amnion zar transplantasyonu sonuçlarımız
The amniotic membrane transplantation in ocular surface diseases: Clinical features and outcomes
- Tez No: 247144
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM YAĞMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Amnion zar transplantasyonu, oküler yüzey hastalıkları, transplantasyon teknikleri, Amniotic membrane transplantation, ocular surface disorders, transplantation techniques
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Oküler yüzey hastalıklarında amnion zar transplantasyonunun etkinliğini araştırmak.Gereç ve Yöntem: Ocak 2004-Şubat 2009 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran ve farklı oküler yüzey hastalıkları nedeniyle amnion zar transplantasyonu uygulanan 80 hastanın 80 gözü çalışmaya alındı. Çalışma geriye dönük olarak hasta dosyaları taranarak yapıldı. Hastaların ön segment muayeneleri ve aydınlanıyorsa fundus muayeneleri yapıldı. Fundusu aydınlanmayan hastalara oküler USG yapıldı. Kornea ülseri tanısı konulan hastalardan sitoloji ve kültür örnekleri alındı. Hastalara yapılacak cerrahi işlem ve olabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi verilerek aydınlatılmış onam formu alındı. Hastalar ameliyat sonrası 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve sonrasında yıllık rutin kontrole çağrıldı. 1.ayda sütürler alındı.Bulgular: Olguların 37'si (%46,3) erkek, 43'ü (%53,8) kadın idi. Ortalama yaş 51,8±20,07 idi (2-87). Olguların etiyolojilerine bakıldığında 26'sında kornea ülseri, 17'sinde korneal incelme, 11'inde desmatosel, 8'inde büllöz keratopati, 7'sinde semblefaron, 2'sinde kimyasal yanık, 2'sinde konjonktival kitle, 2'sinde implant açığa çıkması, bir hastada sklera ve bir hastada da kornea penetrasyon tamiri sonrası olmak üzere 2 hastada oküler yüzey rekonstrüksiyonu, 1'inde nörotrofik keratit, 1'inde korneal amiloidoz, 1'inde sızdıran bleb mevcuttu. Olguların 10'nuna (%12,5) tek kat amnion zarı, 70'ine (%87,5) çok katlı ( 2 olguda tıkaçla birlikte) amnion zarı uygulandı. 28 olguya (%35) örtü tekniği, 52 olguya (%65) greft tekniği uygulandı. Çalışmaya alınan 80 hastanın 47'sine(%58.75) PPK planlandı. 8 hastaya(%10) 2. ameliyat olarak amnion zar transplantasyonu ya da amnion zar transplantasyonu ile kombine olarak korneal yama uygulandı. 2 (%2,5) hastaya enükleasyon uygulandı.Sonuç: Amnion zarının kolay hazırlanması ve maliyetinin çok yüksek olmaması gibi avantajları mevcuttur. Amnion zar transplantasyonu oküler yüzey hastalıklarında güvenilir ve etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The Amniotic Membrane Transplantation İn Ocular Surface Diseases: Clinical Features and OutcomesPurpose: To investigate the effectivity of the amniotic membrane transplantation for ocular surface disease.Materials and Methods: The medical records of 80 eyes of 80 patients who were applied amniotic membrane transplantation for various ocular surface problems between January 2004 and February 2009 at Çukurova University Ophthalmology Department, were studied retrospectively. Full ophthalmological examination including ocular ultrasonography for patients with poor fundus illumination was done. Cultures and corneal scrapings were taken from corneal lesions. Follow-up examinations were done at postoperative 1 day, at 1 week and at 1,3,6 months and yearly.Results: 37 of 80 patients (46.3%) were men and 43 (53.8%) were women. The mean age of patients was 51.8±20.07 (2-87) years. The corneal lesions were; ulcers in 26 eyes, corneal thinning in 17 eyes, desmatocel in 11 eyes, chemical burns in 2 eyes, bullous keratopathy in 8 patients, symblepharon in 7 eyes, conjunctival mass in 2 eyes, exposure of implant in 2 eyes, ocular surface problems after penetrating injuries in 2 eyes, neurotrophic keratitis in one eye, corneal amyloidosis in one eye and bleb leak after trabeculectomy in one eye. In 10 eyes single layer transplantation, in 70 eyes multi-storey transplantation were done. The transplantations were performed using cover-technique in 28 eyes (35%) and graft technique in 52 eyes (65%). Penetrating keratoplasty was required in 47 eyes. 2 eyes were enucleated.Conclusions: The amniotic membrane transplantation is a commonly used procedure for multiple ocular surface disorders. It is a cost-effective and recently used technique for severe and treatment-resistant for ocular surface lesions.