Sıçanlarda oluşturulan kolon anostomozlarında klasik teknik ile doku yapıştırıcısı (Siyanoakrilat) kullanımlarının karşılaştırılması
The comparision of classical technique and tissue glue in colon anastomosis
- Tez No: 247214
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET ÖZAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon Anastomozları, Doku yapıştırıcısı, Klasik teknik, Colon Anastomosis, Tissue glue, Classical technique
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş: Gastrointestinal sistem kanserlerinde ve birçok benign abdominal hastalıkta kolon anastomozu gereken bir prosedürdür.Çalışmamızda amacımız sıkça ve güvenle birçok alanda yapıştırıcı olarak kullanılan siyanoakrilatın kolon anostomozları tedavisinde de güvenli bir şekilde kullanılıp kullanılamayacağının araştırılmasıdır.Materyal ve Metod: Çalışmamızda 60 adet erişkin Wistar albino sıçan kullanıldı ve 3 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubu dışındaki 40 albino sıçana deneysel intestinal anastomoz modeli oluşturuldu ve bunların 20 tanesine de 5/0 Poliglaktin ile sütür konularak basit kapama yapılırken 20 taneside siyanoakrilat ile yapıştırılarak basit kapama uygulandı.Anastomoz iyileşme göstergeleri olarak patlama basıncı ve doku hidroksiprolin içeriği ölçüldü.Sonuç: Kontrol grubu ve siyanoakrilat ile basit kapama grupları arasında patlama basıncı olarak anlamlı fark yokken, basit kapama grubunda patlama basıncı değerleri diğer iki gruba göre istatistiksel olarak daha düşük çıkmıştır. Yara iyileşmesinde önemli bir rolü bulunan Hidroksiprolin seviyelerinin ölçümlerinde ise gruplar arasında ileri derece anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç olarak bir doku yapıştırıcısı olarakta kullanılan siyanoakrilat, kolon anastomostozları cerrahi teknikleri arasında yer alabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Colon Anastomosis can be used in gastrointestinal system cancer and benignabdominal disease.The main complication of colon anstomosis is anastomos leak. In this study we compered the classical technique and the use of tissue glue in colon anastomosis.Methods: In our study we used 60 Wistar albino rat and separate this rats three equal group. Classical technique was used in first group, both classical technique and tissue glue were used in second group and the third group was control group. Anastomos recovery indicator was explossion pressure and hydroxyproline content.Results: Explossion pressure of rats which classical technique used was found less than the other groups. Hydroxyproline content was found significant difference in all groups. As a result tissue glue can be used in colon anastomosis.