Sağlak ve solak futbolcularda izotonik bacak kuvveti ve reaksiyon zamanının araştırılması
An investigatiion of isotonic leg strenght and reaction times between right handed and left handed soccer players
- Tez No: 247219
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, tek bacak skuat, izotonik kuvvet, ellilik ve ayaklılık, Football, single foot squat, isotonic force, hand, foot
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmanın amacı el ve ayak tercihine göre, futbolcuların sağ ve sol bacak kuvveti ve reaksiyon zamanının karşılaştırılmasıdır.Araştırmamıza, Ondokuzmayıs Üniversitesinde daha önce bir takımda futbol oynamış veya halen oynayan toplam 229 gönüllü futbolcudan 27'si sol ayaklı ve 33'ü sağ ayaklı toplam 60 futbolcu denek olarak seçildi. Deneklerin antropometrik özellikleri ile ayak reaksiyon zamanı(ses, ışık), tek bacakla yatay sıçrama testi, tek bacakla üç adım yatay sıçrama testi, sağ ve sol bacak skuat parametreleri ölçüldü. Tanımlayıcı istatistiklere ilaveten iki grup arasındaki farklılıkların araştırılmasında bağımsız t-testi ve değişkenler arasında korelasyon katsayıları hesaplandı.Bu araştırmanın sonuçları göstermiştir ki; Üniversiteli futbolcu grubunda sol elliliğe kıyasla sol bacaklılık daha yaygındır. Futbolcularda, el tercihi ayak tercihi ile 0.01 seviyesinde (r=,345) anlamlı ilişkilidir. Futbolcularda el tercihine göre, sadece sağ ayak reaksiyon zamanı sağ ellilerde (0,20+0,04 sn) sol ellilerden (0,32+0,39 sn) .05 düzeyinde (.47) anlamlı şekilde daha kısadır. Sol bacak ortalama skuat değerleri sol ayaklılarda (37,16 +9,95 kg) sağ ayaklılardan (32,06 +6,66 kg) .05 seviyesinde (.028) daha büyüktür. Vertikal yönde bir hareket olan sol skuat hareketi ayak tercihine bağlı farklılaşmaktadır. Yatay yönde (horizontal) hareket olan durarak uzun atlama ve ardışık 3 adım atlamada, el ve ayak tercihine bağlı değişim gözlenmemektedir. Sol bacakla 3 adım yatay ardışık sıçrama ile ayak tercihi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.Sol elli ve ayaklılar, sağ elli ve ayaklılardan tek bacak kuvveti ve reaksiyon zamanı bakımından daha az asimetriktir. Futbolcularda yansallığa (lateraliteye) bağlı bireysel özellikler dikkate alınarak antrenman programlarının planlanması yapılması performans artışı ve yaralanmaların azalmasına sebep olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the strength of right and left legs and reaction times of the soccer players in accordance with their preferences of hand and foot.Of the 229 current and former players enlisted in Ondokuz Mayıs University, a total of 60 volunteers, 27 of whom preferred to use his left foot and 33 of whom preferred his right foot, were involved in our study. Anthropometric characteristics, foot reaction times (sound, light) and right and left foot squat parameters of the subjects were measured. In addition, the subjects underwent single-foot horizontal jump test and single-foot horizontal triple jump test. Following the descriptive statistics, independent t-test was conducted before calculating the correlation co-efficient for the variables.The results of our study indicated that the use of left leg is more prevalent than the use of left hand among university soccer players. The hand preference among the soccer players is statistically significant at a level of 0.01 (r=.345). Regarding the preference of hands, only the right foot reaction time was significantly shorter in those using their right hands (0.20+0.04 sec) than that of the players using their left hands (0.32+0.39 sec) and this difference was measured at a level of 0.5 (.47). The mean left leg squat values of left footed players (37.16 +9.95 kg) was higher than right footed players (32.06 +6.66 kg) at .05 significance level.The left squat movement as a vertical movement differs with respect to the dominant foot preference. In the standing long jump as a horizontal movement, and consecutive triple jump, no change was observed with respect to hand or foot preference. There was a significant correlation between the horizontal consecutive triple jump and the dominant foot preference.The left handed and left footed subjects were less asymmetric than right handed and right footed players in the single leg strength and reaction times. To plan training programs depending on individual characteristics due to laterality may cause an increase in performance and a decrease injuries.