Sağlığı geliştirici yaşam tarzı ve öz etkililik yeterlilik durumunun sosyo-ekonomik durum ile ilişkisi
The association of health promotion life -style and self-efficacy-sufficiency with socio-economic status
  1. Tez No: 247239
  2. Yazar: FERDANE KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Health promotion life style behaviours, self -efficacy-suffıciency, socioeconomic status, adults
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Konya kent merkezinde sağlığı geliştirici yaşam tarzı ve öz-etkililik-yeterlilik durumunun sosyoekonomik durum ile ilişkisinin incelenmesi amacına yönelik olan araştırma kesitsel türdedir. Çalışma Ocak -Şubat 2008'de Meram ilçesine bağlı 30 No'lu Sağlık Ocağı bölgesi ve Karatay ilçesine bağlı 8 No'lu Sağlık Ocağı bölgelerinde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18-64 yaş arası, okuryazar ve araştırmaya katılmayı kabul eden 248 kişi oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında bireylerin sosyoekonomik durumlarını değerlendirmek için bir anket formu, ?Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları (SYBD) Ölçeği ve ?Öz-Etkililik-Yeterlik Ölçeği (ÖEYÖ)? kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından ev ziyaretleri ve yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma yanında Student t testi, Tek yönlü Varyans analizi (Anavo) ve Pearson's korelasyon analizi kullanılmıştır.Sosyoekonomik durumun SYBD ve ÖEY üzerine önemli etkiye sahip olduğu ve düşük sosyoekonomik düzeydekilerin dezavantajlı olduğu sonucuna varılmıştır. Sağlığı geliştirmeye yönelik faaliyetlerde ÖEY yanında sosyoekonomik durumun göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır.Anahtar Sözlükler: Sağlıklı yaşam biçimi davranışları; öz etkililik yeterlilik; sosyoekonomik durum; yetişkinler.
Özet (Çeviri)
The study that aims to examine the relationship with health promotion life style and self- efficacy-suffıciency and socioeconomic status in the city centre of Konya has a cross-sectional design. This study was performed between January and February 2008 in Meram number 30 and Karatay number 8 Primary Health Care centers. The study group consisted of 248 people who were between the ages 18-64, literate and accept to join study.A guestionnaire and ?Health Promotion Life Style Profile (HPLP)? and ?Self -Efficacy-Suffıciency Profile (SESP)? were used to collect data. Data were collected by researcher with face to face interview in home visits. Number and percentage, mean and standart deviation and also Student t test, One Way Anova and Pearson?s correlation analyses were used.As conclusion, socioeconomic status has an important effect on HPLP and SESP and people who are low socioeconomic level are in a disadvantageous position. Taking into account of socioeconomic status in addition to SESP in the health promotive efforts will be beneficial.