Ortaokul öğrencilerinin kalp sağlığı tutumlarının ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of secondary school students' attitudes to heart HEALTH and affecting factors
  1. Tez No: 805868
  2. Yazar: MERVE KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KARAYAĞIZ MUSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, kalp sağlığı, alışkanlık, hemşirelik, Children, heart health, habits, nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırma, ortaokul öğrencilerinin kalp sağlığı tutumlarını ve etkileyen faktörleri saptamak amacı ile yapılan bu tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmanın evrenini 2365 örneklemini ise tabakalı rastgele örnekleme yöntem ile belirlenen 360 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Çocuklar İçin Kalp Sağlığı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis Analizi, çoklu karşılaştırma testi olarak Dunn-Bonferroni testi, Spearman korelasyon katsayısı, Pearson kikare ve Fisher exact testler, çoklu doğrusal regresyon analizi, ikili lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Adölesanların kalp sağlığı tutum ölçeği toplam puan ortalamaları 54.6±10.3 olarak bulunmuş, adölesanların %55.3'ünün kardiyovasküler sağlık davranışları ideal ve %44.7'sinin orta düzeyde bulunmuştur. Kalp sağlığı tutumu toplam ölçek puanına etki eden faktörler çoklu doğrusal regresyon analizi ile değerlendirildiğinde sınıf, öğrencide akut ya da kronik hastalık, sağlıklı beslendiğini düşünme, beslenme durumunu değerlendirme, boş zaman değerlendirme, düzenli spor aktivitesi ve uyku durumunu değerlendirme değişkenlerinin etkili olduğu bulunmuştur. Modeldeki değişkenler ölçek toplam puanlarının %38.4'ünü açıklamaktadır. İdeal kalp sağlığı tutumlarına etki eden faktörler ikili lojistik regresyon analizi ile değerlendirildiğinde sınıf, boş zaman değerlendirme, düzenli spor yapma ve uyku durumunu değerlendirme değişkenlerinin etkili olduğu ve kurulan modelin uyum iyiliğini sağladığı belirlenmiştir. Modelde yer alan değişkenler kalp sağlığı tutumlarının %35.1 düzeyinde açıklamaktadır. Adölesanlar da kalp sağlığına yönelik tutumların ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi riskli grupların belirlenmesi açısından önemlidir. Adölesanlarda kardiyovasküler hastalıkların farkındalığının arttırılması ve sağlığı geliştirici davranışlar kazandırılması ve öz bakımlarının arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The population of this descriptive cross-sectional study, conducted to determine secondary school students' attitudes toward heart health and factors influencing them, consisted of 2365 samples and 360 secondary school students obtained by a stratified random sampling method. The ''Descriptive Information Form“ and the ''Children's Heart Health Attitude Scale”were used as data collection instruments. Descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis analysis, Dunn-Bonferroni test as multiple comparison test, Spearman correlation coefficient, Pearson chi-square test, and Fisher exact test, multiple linear regression analysis, and binary logistic regression analysis were used to analyze the data. The mean total score of the Adolescent Attitudes toward Heart Health Scale was 54.6±10.3, and cardiovascular health behaviors were rated as ideal by 55.3% of adolescents and moderate by 44.7%. When the factors influencing the overall scale of attitude toward heart health were evaluated with multiple linear regression analysis, the variables school grade, acute or chronic illness of the student, thinking about healthy eating, assessment of nutritional status, leisure time, regular physical activity, and assessment of sleep status were found to be effective. The variables in the model explained 38.4% of the total scale scores. When the factors influencing the ideal attitude toward heart health were evaluated with binary logistic regression analysis, it was found that the variables of class, leisure time, regular exercise, and sleep status were effective, and the model created had a good fit. The variables in the model explained attitudes toward heart health 35.1%. It is important to identify attitudes toward heart health and factors influencing them in adolescents to identify at-risk groups. It is recommended to increase the awareness of cardiovascular diseases in adolescents, to gain health-promoting behaviors and to increase their selfcare.